България или ще влезе в еврозоната със сегашния курс на

...
България или ще влезе в еврозоната със сегашния курс на
Коментари Харесай

Горанов: Или ще влезем в еврозоната с този курс, или няма да влезем

България или ще влезе в еврозоната със настоящия курс на лв. към еврото, или няма да влезе въобще. Това даде обещание финансовият министър Владислав Горанов на обичайна годишната среща на бизнеса с държавното управление. От изявлението на шефа на Българска народна банка Димитър Радев стана ясно, че фактически други страни ще могат да желаят смяна на курса, само че решението се взима с консенсус и без единодушието на българското държавно управление няма по какъв начин да се случи. Нито един предстоящ финансов министър няма да се съгласи на промяна на курса, подсигурява Горанов. " Промените се вършат по единствения вероятен метод, през българския парламент. България ще влезе в еврозоната с този курс и левът ще отпадне, когато влезе еврото ", добави финансовият министър.

" Ние се намираме във финалната права по договарянията за присъединението и до присъединяване в еврозоната. Това е позиция на държавното управление. Тази тематика трета година в никакъв случай не е поставяна и по време на диалозите с европейските финансови институции ", сподели още шефът на Българска народна банка. Радев изясни, че в края на 2019 година юристите на Европейска комисия откриха противоречие сред европейската правна рамка и българското законодателство. " Нужно бе да се добави текст в член 29, в който написа, че при одобряването на валутните курсове, откакто сме член на EPM II, ще става по реда на европейската правна рамка. До края на тази седмица чакаме положително мнение oт Европа ", сподели той.

През отминалата неделя се разбра, че за пръв път от 20 години насам властта има намерение да промени законовия текст, който да разклати валутния ръб. Промените са в закона за Българска народна банка и бяха импортирани съвсем скрито от ръководителя на бюджетната комисия Менда Стоянова по прочут метод - посредством преходните и заключителни разпореждания на различен закон, в тази ситуация валутния.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР