България и Япония засилват сътрудничеството в икономиката, културата, туризма и

...
България и Япония засилват сътрудничеството в икономиката, културата, туризма и
Коментари Харесай

Захариева предложи производство на японски електроавтомобили у нас

България и Япония ускоряват съдействието в стопанската система, културата, туризма и развиването на Западните Балкани. За това се договориха вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и заместник-министърът на външните работи на Япония и народен представител Кенджи Ямада, с който разговаряха по време на Петата международна среща на дамите в Токио, заяви пресцентърът на Министерство на външните работи.

Външният министър Таро Коно отсрочи заради заболяване всичките си обществени изяви и срещи на форума.

" Пожелавам на министър Коно бързо излекуване, предайте моите най-искрени и другарски усеща и се надявам скоро да се забележим в България ", сподели вицепремиерът Захариева. При предходните си срещи с японския си сътрудник тя контракти замяна на визити тази година във връзка 110 години от първите публични контакти сред двете страни, 80 години от установяването на дипломатически връзки и 60 години от тяхното възобновяване.

" С 30 на 100 се е нараснал двустранният стокообмен след визитата на премиера Шиндзо Абе в България предходната година. Имаме доста добре работещ авто клъстър, евентуално не знаете, че всяка четвърта част от всеки автомобил се създава у нас. Предлагам ви да обсъдим откриването на произвеждане на японски електрически автомобили. Очаквам и повече японски туристи - годишно ние посрещаме 8,5 млн. чужденци, само че единствено 14 000 от тях са от вашата страна ", сподели Захариева.

" Приветствам изпращането на бизнесделегация и увеличението на бизнесконтактите на разнообразни равнища. Аз персонално желая да популяризирам информацията за хубостта на България с цел да увеличим броя на японските туристи - сподели заместник-министър Кенджи Ямада - Япония поддържа обединена Европа с общи демократични полезности и се веселя, че те се популяризират и в Западните Балкани. Високо оценяваме взаимната ни работа с България, която познава района, тъй като може да изпълним по този начин съдействие с всички страни от Балканите. "

Японската страна благодари на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз за усилената работа, довела до подписването на две значими съглашения сред Европейски Съюз и Япония - Споразумение за икономическо партньорство и Споразумение за стратегическо партньорство.

Захариева и Ямада разискаха още редица въпроси от интернационалния дневен ред, след което подписаха Меморандум за съвещания и съдействие сред двете външни министерства.

Япония е основен фактор в районната и интернационалната политика. Тя е третата по величина стопанска система в света и е на едно от челните места по софтуерни достижения и нововъведения. Стратегически сътрудник е на Европейски Съюз и на НАТО. Мястото й в международната стопанска система и политика, както и ползите на нашата страна за привличане на вложения и софтуерно развиване обуславят предпочитаното място на българо-японските връзки във външната ни политика.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР