България и Япония ще удвоят усилията си за нарастване на

...
България и Япония ще удвоят усилията си за нарастване на
Коментари Харесай

Караянчева към Шиндзо Абе: Япония е важен инвеститор за България

България и Япония ще удвоят напъните си за повишаване на комерсиалния стокообмен сред двете страни, както и за увеличение на броя на туристите и на японските стратегически вложения в България. Около това се сплотиха ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева и министър-председателят на Япония Шиндзо Абе по време на формалната им среща. Българска делегация, водена от ръководителя на Народното събрание, е на публично посещаване в Япония, оповестиха от пресцентъра на Народното събрание.

Япония е значим вложител за страната ни, а България предлага отличен капиталов климат като макроикономическа непоклатимост, високи темпове на стопански напредък, невисок държавен дълг, ниски налози, ниски индустриални разноски и квалифицирана работна ръка, акцентира Цвета Караянчева. Тя добави, че достъпът до обширния пазар на Европейския съюз също е причина за по-осезаемо наличие на японския бизнес в българската стопанска система.

По време диалога бе изразено взаимно удовлетворение от възходящото развиване на стратегическото партньорство сред Европейски Съюз и Япония. Отбелязано беше, че с подписването през юли 2018 година и идното влизане в действие на Споразумението за икономическо партньорство (свободна търговия) и Споразумението за стратегическо партньорство сред Европейски Съюз и Япония, се основават условия за по-тясно взаимоотношение сред Европейски Съюз и Япония. „ В същото време това ще даде нов мощен подтик на партньорство сред България и Япония във всички области от съвместен интерес и ще даде вероятности за разкриването на нови сфери за съдействие “, уточни ръководителят на българския парламент.

" България приветства позицията на Япония в поддръжка на единна и мощна Европа, както и за европейското бъдеще на страните от Западните Балкани “, съобщи Цвета Караянчева.

Тя добави, че оповестената от премиера Шиндзо Абе японска Инициатива за съдействие със Западните Балкани кореспондира с българските цели за Балканския район и основава положителни условия двете страни да работят взаимно по разнообразни планове на Балканите.

Премиерът Шиндзо Абе удостовери пред ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева и уговорката на Япония за провеждането на взаимен семинар за предварителна защита и ръководство на риска при бедствия и спешни обстановки за страните от Западните Балкани през месец февруари на 2019 година в България.

„ Ние сме надълбоко признателни за скъпата поддръжка на Япония в икономическата, обществената, просветителната и културната област в годините на прехода на България към народна власт и пазарна стопанска система “, съобщи Цвета Караянчева. Тя изрази задоволството на нашата страна от визитата в България през юни 2018 година на бизнес делегация на Японската организация за външна търговия, когато бе основан препоръчаният от премиера Шиндзо Абе Японски бизнес-форум в България, който ще подкрепя усилването на контактите сред двете държавни управления и бизнеса. Председателят на Народното събрание акцентира пред японския министър председател значимостта на това двете страни да усилват съдействието си по линия на дребните и междинни предприятия.

Цвета Караянчева благодари за годишно отпусканите японски държавни стипендии за образование на български студенти и специализанти и уточни, че такива към този момент са получили към 500 души. Тя изрази удовлетворение и от това, че българските културни събития в Япония се радват на необятен интерес от страна на японската аудитория. Сред тях са изложения на тракийското изкуство и злато, турнета на реализатори и ансамбли, изложения на тематика български обичай и просвета, писменост, графика и други „ В България от 1991 година насам годишно се организират Дни на японската просвета, представящи разнообразни аспекти на обичайното и модерно японско изкуство “, уточни ръководителят на Народното събрание.

В състава на българската делегацията са заместник-председателят на Групата за другарство България – Япония Ихсан Халил, членовете на групата Димитър Данчев, Николай Александров и Пламен Христов, както и заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР