България и Виетнам ще подпишат Спогодба за трудова миграция до

...
България и Виетнам ще подпишат Спогодба за трудова миграция до
Коментари Харесай

България и Виетнам подписват Спогодба за трудова миграция до края на 2024 г.

България и Виетнам ще подпишат Спогодба за трудова миграция до края на 2024 година Целта на документа е да регламентира условия, при които виетнамски жители ще могат да работят на българския трудов пазар, съобщи специфичният делегат на БГНЕС във Виетнам Димитър Русков.


Това стана ясно, откакто ръководителят на Комисията по труда, обществената и демографската политика Деница Сачева организира среща с сътрудника й от Комисията по обществена политика на виетнамския парламент Нгуен Туй Ан. На срещата участва и заместник-министъра на труда и обществените въпроси на Виетнам Ле Ван Там.

" Има извънредно положителни предпоставки за сполучливо съдействие, защото редица виетнамци са учили в България. Включително членове на фамилията на ръководителя на Комисията по обществена политика на Виетнам са работили в България ", сподели Сачева.

В рамките на Спогодбата ще бъдат конкретизирани всички условия за работа на виетнамски жители в България - тяхното обществено, здравно обезпечаване и изискванията на труд, при които ще бъдат одобрявани. Освен това - опциите за подготовка и преквалификация и следваща противоположна реинтеграция във Виетнам, когато приключат работните си задължения у нас.


Сачева посочи, че на този стадий Спогодбата няма да третира съответни браншове. Тя ще бъде обща за служащите от Виетнам, които идват в България. На този стадий имаме поръчки от работодатели, които са свързани със браншове в шивашката промишленост, строителството, корабостроенето, промишлеността и земеделието.

По-рано през днешния ден ръководителят на Народното събрание Росен Желязков съобщи, че следва да бъде направена договорната база с работа по Спогодбата за трудова миграция сред двете страни, която би дала добра основа за трудова подвижност и миграция за потребностите на българския пазар.

" Положителна роля ще изиграят както утвърдените съглашения за свободна търговия и отбрана на вложенията, по този начин и реализацията на стратегическите документи, в това число тактиката на Европейски Съюз за Индо-тихоокеанския район ", сподели още Желязков./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР