България и Турция заедно да предложат Желязната църква Свети Стефан

...
България и Турция заедно да предложат Желязната църква Свети Стефан
Коментари Харесай

Искаме Желязната църква в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО

България и Турция дружно да предложат Желязната черква " Свети Стефан " в Истанбул да бъде вписана в Списъка на международното завещание на ЮНЕСКО, тъй като тя е неповторим монумент на културата.
Това е предложил ръководителят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов на срещата си в Анкара с турския си сътрудник Емруллах Ишлер, ръководител на Комисията по националното обучение, културата, младежта и спорта на Великото национално заседание на Турция.

Емруллах Ишлер е споделил, че реставрацията на Желязната черква е отличен образец за устрема на двете страни да покажат в цялостния му искра за генерации напред един храм, в който е въплътен гений и ентусиазъм.

Припомняме, че преди година приключи траялата 6 години реституция на историческата българска черква " Свети Стефан " в Истанбул. На формалното разкриване на паметното за българите място присъствахаБойко Борисов и Реджеп Таип Ердоган, а тържественият молебен бе отслужен от вселенския патриарх Вертоломей. " Желязната черква " съвсем няма аналог в света и е единствената православна черква, направена от подготвени стоманени детайли. Тя е дело на българската екзархия.

Вежди Рашидов и Емруллах Ишлер са се договорили двете парламентарни комисии да проведат взаимно съвещание в комфортно и за двете страни време. За Турция съставлява интерес и съдействието с Регионалния център за запазване на нематериалното културно завещание на ЮНЕСКО, който действа в София.

Двамата парламентаристи са се обединили към нуждата от задълбочаване на съдействието сред двете парламентарни комисии. Турция и България правят оценка високо напъните на двете страни за запазване на културното завещание, а концепцията за взаимни оферти за записване в тъй наречените Индикативна листа на ЮНЕСКО може да бъде разширена в бъдеще.

Вежди Рашидов получи в Анкара и висока оценка за напъните си още като министър на културата да подпише двустранно съглашение за попречване на незаконния трафик на културни полезности. Документът има стабилно значение в тази област, е мнението на специалистите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР