България и Турция ще изпълняват Програмата за трансгранично сътрудничество между

...
България и Турция ще изпълняват Програмата за трансгранично сътрудничество между
Коментари Харесай

Нови над 15,6 милиона евро влизат в пограничния регион между България и Турция

България и Турция ще извършват Програмата за трансгранично съдействие сред двете страни с планове, подавани по електронен път. Това разгласи заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Деница Николова, която съпредседателства извършеното в гр. Одрин четвърто съвещание на Съвместния комитет за наблюдаване по Програмата за трансгранично съдействие INTERREG-IPA България-Турция 2014 - 2020 година Николова означи, че до момента евентуалните бенефициенти по програмата не са могли да се възползват от подаването на нужните документи онлайн. „ Това ще даде опция за подаване на по-широк набор от планове, ще улесни изискванията за съдействие и партньорство сред двете страни, а и ще форсира процеса на оценка на плановете ", означи заместник-министърът.

Програмата е с бюджет от близо 30 млн. евро. Към днешна дата са утвърдени и се финансират 43 плана, подадени по първата покана за набиране на планови оферти, на стойност от съвсем 10 млн. евро. От тях 16 са капиталови, главно за битка с естествените бедствия и запазване и ръководство на естествените запаси, а 27 са от вида „ меки ограничения " за промотиране и поощряване на опциите за туризъм. „ Чрез тези 43 плана се чака да бъдат изпълнени изцяло 13 от общо 21 знака на програмата, които демонстрират осъществяване на заложените цели за развиване на трансграничния район ", сподели зам.-министър Николова.

Предстои оповестяването и на втората покана за набиране на планови оферти, като по нея ще бъде разпределен запас от над 15,6 млн. евро, стана ясно по време на съвещанието. Деница Николова съобщи, че предпочитани ще бъдат интегрираните планове, с сложен метод, чието осъществяване включва по-голям размер капиталови действия, в които са включени „ меки ограничения ". „ Това ще разреши по-комплексно позициониране на нашите цели и да реализираме ясни и забележими резултати при осъществяване на плановете, които да покриват наложителните знаци. Основният ни фокус ще бъде освен да имаме интегрирани планове, само че и да реализираме главните знаци, които не бяха застъпени досега ", заключи тя. Според нея това ще докара и до усъвършенстване на процеса, за по-добра новост, обективност и бистрота при процеса на асортимент и оценка на плановете. „ Даваме опция да бъдат подадени качествени планове с доста положителни партньорства и с резистентност в бъдеще, което ще способства за възстановяване на живота на хората в областите, които поддържаме по програмата ", съобщи още зам.-министърът.

Деница Николова означи, че днешното съвещание на Комитета за наблюдаване на програмата се организира в основен миг в връзките сред двете страни. „ Само преди два дни българският министър председател Бойко Борисов и турският президент Реджеп Тайип Ердоган откриха обновената черква „ Св. Стефан " в Истанбул. Ние търсим новите и допълващи благоприятни условия за това да сближаваме нашите страни посредством общи планове и цели за по-красиви и по-добре стопански развити райони, които взаимно да не престават своя път напред. Сътрудничеството сред нашите страни постоянно е било в дух на консенсус и другарски връзки ", означи Николова.

Съпредседателят на съвещанието от турска страна Бейза Туран - шеф на Дирекция „ Финансово съдействие " в Министерството на европейските въпроси на Република Турция, означи, че плановете сред двете страни целят запазване на териториалната целокупност, поощряване и задълбочаване на съдействието сред двете страни. Тя насърчи създаването на планове за възстановяване на инфраструктурата в пограничните райони.

В интервала 2007-2013 година по програмата за ТГС по ИПП България - Турция в пограничния район са осъществени общо 143 плана за близо 32 млн. евро, стана ясно от доклада на осъществяването. Всички планове са сполучливо завършили своите действия. Изплатените средства по плановете все още са в размер на над 26 млн. евро.

От българска страна участници в програмата са областите Хасково, Ямбол и Бургас и 29-те общини в тях, а от турска страна - Одрин и Къркларели с техните 17 провинции. Населението на района е близо 1,5 млн. души. Управляващ орган по Програмата е Дирекция „ Управление на териториалното съдействие " в Министерството на районното развиване и благоустройството на Република България, а Министерството по европейските въпроси на Република Турция извършва функционалностите на Национален орган.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР