България и Турция създават съвместен център за „син растеж“, насърчаващ

...
България и Турция създават съвместен център за „син растеж“, насърчаващ
Коментари Харесай

Бургас и Одрин създават център за син растеж с пари от Брюксел

България и Турция основават взаимен център за „ наследник напредък “, насърчаващ устойчивото развиване, приложните проучвания и опазването на водните екосистеми. Той ще бъде финансиран с над 2,3 млн. евро по ръководената от районното министерство стратегия Interreg - ИПП България - Турция 2014 - 2020 година

В Одрин през днешния ден се организира съвещание на Съвместния комитет за наблюдаване на програмата, което бе управлявано от отрасловия зам.-министър Деница Николова и зам.-министъра на външните работи на Турция Фарук Каймакчъ. На него бе регистриран напредъкът по плановете, които се извършват сред двете страни, на стойност близо 30 млн. евро.

Стратегическият план за разбъркан център е на бургаския университет „ Проф. Асен Златаров “ и Тракийския университет – Одрин. Той ще сплоти съществуващите академични, проучвателен и институционални пълномощия в трансграничния район. Така ще се сътвори взаимен проучвателен механизъм, който да надгражда съществуващия потенциал за справяне с проблемите на околната среда, развиването и опазването на речните и морски екосистеми от двете страни на границата. Подобен център е от извънредно значение за устойчивото развиване на Черно море и опазването на природата в акваторията му. Той ще е и стъпка към осъществяване на ограничения за морско пространствено обмисляне, което построява България. Морският тримерен пан на Черно море би трябвало да бъде подготвен до 2021 година и сега се създава от Националния център за териториално развиване.

Членовете на комитета взеха решение общо 2 млн. евро да бъдат ориентирани към реализирането на 12 аварийни плана за развиване на туризма в пограничния район сред България и Турция.

„ Големият брой планове сподели, че програмата e разпознаваема и че дава отлични благоприятни условия за институциите и организациите от трансграничния район да осъществят концепциите си. Към днешна дата тя се извършва сполучливо, реализирани са всички знаци и финансови индикатори “, регистрира зам.-министър Николова. До началото на месец ноември по втората покана са подписани или са в развой на подготовка общо 47 контракта за дотация на обща стойност 13,8 млн. евро. Успешно са завършили 42 от общо 43 плана, финансирани по първата покана, на обща стойност от близо 10 млн. евро, добави тя.

В Одрин бе извършено и първото съвещание на Работната група за програмиране и утвърждение на новата стратегия за интервала 2021-2027 година И през него ще се финансират планове в областите Бургас, Ямбол и Хасково в България и провинциите Одрин и Къркларели на територията на Турция. Очаква се тя да бъде препоръчана за утвърждение на Европейска комисия до края на идната година, когато ще стане явен и бюджетът й. Заложено е 30% от него да бъдат ориентирани към реализацията на огромен стратегически план сред двете страни, а 15% от средствата ще се резервират за непосредствено подкрепяне на дребните и междинни предприятия в граничните общини.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР