България и Турция са се договорили в бъдеще да бъде

...
България и Турция са се договорили в бъдеще да бъде
Коментари Харесай

България и Турция ще работят за по-лесното издаване на визи за турски туристи


България и Турция са се договорили в бъдеще да бъде разискван въпросът по какъв начин да се улесни процедурата за издаване на визи за турските туристи, които посещават страната ни. Това стана ясно, след третото съвещание на смесения Българо-турски комитет по туризъм, на който София е хазаин. На него участваха представители на българското Министерство на туризма и на Министерството на културата и туризма на Турция.

На срещата ръководителите на двете делегации са разискали развиването на двустранното съдействие в туризма и нужните дейности и ограничения за възобновяване на бранша в двете страни след пандемията. Страните са постигнали съглашение да насърчат двустранния туристопоток и да дават на всички заинтригувани нужната информация, обвързвана с условията за реализиране на безвредно пътешестване в двете страни.

Държавите ще продължат да работят дружно и за развиването на туристически подотрасли като зимен, морски, СПА, здравен, културно-исторически, круизен, селски туризъм и други Протоколът от съвещанието е бил подписан в наличието на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова и турския ѝ сътрудник Мехмет Ерсой.

" За нас е значимо като район на Балканите да привличаме туристи, гарантирайки тяхната сигурност, сигурност и развлечения ", съобщи по-късно Николова на взаимен брифинг с турския си сътрудник. Туристическите пътувания от Турция в България през 2020 година са близо 300 000, като има спад от 50 на 100 по отношение на 2019 г, означи министърът, като посочи, че е това е обяснимо с резултатите от пандемията.

За турските жители най-популярните дестинации са българските погранични региони, Столична община, планинските курорти, морските ни центрове. За българските жители Турция пък остава номер едно пазар за произлязъл туризъм, сподели министър Ерсой и добави, че през 2019 година са регистрирани над 1,6 млн. пътувания на българи там.

" В подреждането на задграничните посетители на Турция българите постоянно са част от челната тройка. Това обуславя постоянните ни контакти и приоритизирането на този пазар ", посочи още вицепремиерът. По думите ѝ южната ни съседка е в челния лист на най-големите сътрудници на България както във връзка с вноса и износа, по този начин и във връзка с директните задгранични вложения. Тя уточни още, че стокообменът сред двете страни в интервал на най-интензивно развиване доближава 5 милиарда $. А съгласно Ерсой пандемията ще продължи и през 2021 година, както и отчасти през 2022 година Въпреки това като цел той си слага стокооборотът сред двете страни в околните години да доближи 10 милиарда евро.

Турция е първата страна в Европа, която стартира да ползва сертификация за безвреден и сигурен туризъм и растежът на броя на туристите през 2020 г демонстрира положителни резултати, пък напомни турският министър. Той уточни, че в границите на тази система за сигурен туризъм гостите се трансферират непосредствено от летищата до хотелите, заведенията за хранене и резултатът се вижда в растежа на туристите от България, като сега страната ни е на второ място като източник на туристи, посетили Турция.

" Убеден съм, че наклонността за забележителен спад в туристическия поток сред България и Турция ще бъде преодоляна след отминаване на заплахата от COVID-19 ", пък сподели министър-председателят Бойко Борисов, който също се срещна с турския министър на културата и туризма.

Министър Ерсой е в страната ни по покана на вицепремиера Николова. След срещата, двамата са посетили Националния исторически музей. Акцент в обиколката е било Панагюрското златно богатство, което Мехмет Ерсой е определил като любопитен артефакт, който " заслужава всеки да го види ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР