България и Туркменистан обсъждат спогодба за избягване на двойното данъчно

...
България и Туркменистан обсъждат спогодба за избягване на двойното данъчно
Коментари Харесай

Теменужка Петкова: 4 фирми, сред които Росатом, имат интерес към АЕЦ Белене

България и Туркменистан разискват конвенция за отбягване на двойното данъчно облагане и развиване на съдействието в областта на енергетиката, сподели пред публицисти министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова след визитата на българска държавна делегация в Туркменистан, съобщи Българска телеграфна агенция.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова уточни, че доставките на природен газ от Туркменистан за България са от дълго време на дневен ред сред държавните управления на двете страни. През суапови покупко-продажби страната ни може да диверсифицира доставките на природен газ от Туркменистан, уточни тя. На срещата на Бойко Борисов и на съветския министър председател Дмитрий Медведев в Туркменистан през днешния ден бяха разиска връзките на двете страни в енергетиката, сподели Теменужка Петкова. През септември следва съвещание на взаимната комисия за икономическо съдействие на България и Русия във Варна, където ще бъдат разисквани тези въпроси, добави тя.

На 19 август е крайният период за подаване на документи за реализация на плана за създаване на АЕЦ " Белене ". Предварителен интерес има от страна на китайска корпорация, южнокорейска компания, на корпорацията " Росатом " и от компанията " Дженерал Електрик ". Очакваме оптимален пердах вложители да потвърдят мечтаните си за присъединяване в плана, сподели Теменужка Петкова.

Проектът за газопровода " Южен поток " дава опция за диверсификация на доставките на силата. Надявам се напълно скоро да сключим контракт и да осъществяваме задачите през публичната поръчка, сподели министърът на енергетиката. От страна на " Газпром " резервираха размери в газопровода и ние пристъпваме към възлагане на социална поръчка и се надяваме на сполучлива реализация на плана, уточни Петкова.

В рамките на транспортния кулоар Каспийско до Черно море вземат участие няколко страни. България може да се включи с морските си пристанища. В Транспортния кулоар от персийските пристанища на Иран до Черно море се приказва с няколко страни, в това число Иран. Споразумение за този кулоар би трябвало да се ратифицира от Европейската комисия, уточни министърът на превоза Росен Желязков.

Днес Национален статистически институт заяви, че през първото полугодие има рекорден експорт от 28 милиарда лв.. Има и растеж на междинната работна заплата, само че тук имаме още доста работа и с това не бих се хвалил, сподели министърът на стопанската система Емил Караниколов.

Няма по какъв начин туркменистанския газ да стигне до България без инфраструктура и по тази причина се търсят благоприятни условия за суапови покупко-продажби за строителство на газопровод пред Каспийски море, сподели Теменужка Петкова. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР