България и Северна Македония засилват образователната мобилност между ученици, учители

...
България и Северна Македония засилват образователната мобилност между ученици, учители
Коментари Харесай

Засилваме обмена в образованието и спорта с РСМ

България и Северна Македония ускоряват просветителната подвижност сред възпитаници, учители и студенти. Това стана ясно на съвещание на взаимната работна група по просвета, туризъм, обучение и просвета, юноша и спорт в Скопие.

За задачата ще бъде подписан Меморандум за съдействие сред националните организации за " Еразъм + " на двете страни.

Двете страни ще си спомагат за по-активен продан на възпитаници и преподаватели от междинните учебни заведения и професионалните гимназии, както и за развиването на дуалното обучение. Ще бъдат проведени семинари, на които ще се обменят опит и положителни практики.

В съглашението ще бъде заложено и възстановяване на съдействието в областта на висшето обучение. Предвижда се осъществяване на общо съвещание на ректорите на висшите учебни заведения от двете страни, на което да бъдат разисквани опциите за създаване на академични мрежи. Беше разисквано и създаването на взаимни научни планове от проучвателен екипи на България и РСМ.

Дейностите в съглашението ще се финансират по програмата " Еразъм+ ".

Подготвя се взаимна стратегия за съдействие в региона на образованието и науката, чиято цел е стимулиране на подвижността сред студенти, преподаватели и откриватели от висшите учебни заведения. Насърчава се реализирането на общи планове в специалности от съвместен интерес, публикуването на публикации, взаимно осъществяване на събития и други

Освен това Министерството на младежта и спорта на България и Агенцията за младежта и спорта на Република Северна Македония ще подпишат Меморандум за съдействие в региона на младежта и спорта .

Целта е укрепването на съдействието в развиването на младежта и спорта.

България и Северна Македония ще провеждат стратегии за юношески продан и поощряване на доброволчески планове. Ще се работи и по представянето на взаимни планове пред интернационалните институции.

В региона на спорта Меморандумът визира обмяната на опит сред треньори, специалисти, експерт и откриватели. Ще се предизвиква и съдействието сред спортните организации на двете страни. Текстът визира и съдействие в битката против допинга в спорта, както и улеснението на връзките сред федерации, клубове и всички заинтригувани лица посредством организирането на спортни събития. Ще се обменят и хрумвания за рационализация на спортната инфраструктура.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР