България и Северна Македония отбелязват две години от подписването на

...
България и Северна Македония отбелязват две години от подписването на
Коментари Харесай

Борисов и Заев отбелязаха заедно две години от Договора за добросъседство

България и Северна Македония означават две години от подписването на Договора за добросъседство. В Скопие министър председателят Бойко Борисов се срещна с македонския си сътрудник Зоран Заев. Двамата водачи оповестиха, че ще домакинстват срещата на Берлинския развой следващата година през юли. Призоваха историческата комисия да даде забележими резултати и напредък.

Още информация - от Александър Марков.

Срещата сред министър-председателите Бойко Борисов и Зоран Заев стартира. Среща, която отбелязва 2-годишнината от подписването на Договор за добросъседство и съдействие сред двете страни.

Премиерът Бойко Борисов беше посрещнат с най-високи почести пред постройката на държавното управление в Скопие от премиера Зоран Заев. Двамата организираха среща на четири очи, след което дадоха изказване за медиите.

Малко по-късно, двамата министър председатели, съпроводени от външния министър на България, Екатерина Захариева, и на Северна Македония, Никола Димитров, поставиха венци и цветя на гроба на Гоце Делчев в двора на църквата " Свети Спас " в Скопие.

Две години от подписването на контракта, двете страни реализираха не малко. Беше реализирано общо схващане за Средновековната история, общи празнувания за персони като Св. Св. Кирил и Методий, Свети Климент, Наум и цар Самуил, ускорена работа по железопътния кулоар София - Скопие, както и по-интензивни стопански връзки.
Бойко Борисов, министър-председател на Република България: Две години, откогато подписахме Договора за добросъседство. Мисля, че през тези две години се направиха неща, които десетилетия преди този момент не можеха да станат. Стана със взаимните старания и на държавното управление на Гърция, и на България, и на Република Северна Македония. Създаде голяма вероятност на Вашата страна по пътя за Европейския съюз и НАТО.
След събитията в Скопие, двамата министър председатели и двете делегации, отпътуваха за Дойран, където по-късно денем ще открият новия монумент на полковник Константин Каварналиев, повдигнат през 1916г. от българската страна, взривен през 1966г. от югославските комунизми и в този момент възобновен след 103 години още веднъж.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР