България и Саудитска Арабия са пред финализиране на регистрацията на

...
България и Саудитска Арабия са пред финализиране на регистрацията на
Коментари Харесай

Българо-саудитската компания за инвестиции ще насърчава търговията

България и Саудитска Арабия са пред завършване на регистрацията на смесената Българо-саудитска компания за развиване и вложения в София. Предстои да бъде извършено учредително заседание.

Днес се състоя среща сред зам.- министъра на земеделието Янко Иванов и зам.-министъра на околната среда, водите и земеделието инж. Манаур Хилал Алмушити в Рияд. На 7 октомври 2018 година в точно в Рияд бе подписан Меморандум за съгласие сред нашето земеделско министерство и SALIC за основаване на компания в България, която да способства за продоволствената сигурност. Двустранният документ бе квалифициран във връзка със декларираното от българска и саудитска страна желание за съдействие в региона на основаването на компания за преправка на зърно, маслодайни и фуражни култури и протеини.

„ Министерство на земеделието, храните и горите прави всичко допустимо, с цел да насърчи българския експорт на аграрни артикули за Кралство Саудитска Арабия “, съобщи Иванов и регистрира, че се вижда по-висок интерес от страна на български производители към обичайното ревю Saudi Agro Food Exhibition. През тази година страната ни е показана от двойно повече изложители – 15.

По предварителни данни, през интервала януари - юни 2019 година експортът на селскостопански артикули за саудитския пазар се усилва със 7% на годишна база. Най-голям принос за това има износът на шоколад и слънчоглед.

Новият мегаплан на Саудитска Арабия за 400 млрд.долара цели нaмaлявaнe нa зaвиcимocттa нa иĸoнoмиĸaтa oт пeтpoлa в cлeдвaщoтo дeceтилeтиe. Eднa oт нeгoвитe цeли e пpинocът нa чacтния ceĸтop ĸъм бpyтния вътpeшeн пpoдyĸт дa бъдe yвeличeн oт 40% в мoмeнтa дo 65%.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР