България и САЩ са съюзници и стратегически партньори. Сътрудничеството ни

...
България и САЩ са съюзници и стратегически партньори. Сътрудничеството ни
Коментари Харесай

Борисов пред Матю Палмър: България и САЩ са съюзници и стратегически партньори

„ България и Съединени американски щати са съдружници и стратегически сътрудници. Сътрудничеството ни е извънредно необятно с наклонност да продължава да се задълбочава освен на двустранна основа, само че и в границите на НАТО и на ЕС-САЩ “. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си със заместител асистент държавния секретар на Съединени американски щати по европейските и евразийските въпроси Матю Палмър.

В хода на диалога бяха изтъкнати резултатите от срещата на българския министър председател с американския президент Доналд Тръмп в Белия дом през ноември 2019 година Бе маркирана също основната роля на признатата тогава Рамка за стратегическо партньорство, издигнала двустранните връзки на качествено ново ниво, удостоверение за което бе провеждането на Стратегическия разговор България-САЩ през януари в София.

По време на срещата министър председателят Бойко Борисов уточни, че сигурността и защитата са измежду главните измерения на разговора сред двете страни.

“Нашите въоръжени сили вземат участие в редица взаимни учения, в това число в границите на НАТО. А придобиването на изтребителите F-16 Block 70 е основна стъпка напред в модернизирането на българските Военновъздушни сили, както и в допълнение укрепва връзката сред двете страни “, сподели още министър председателят Борисов пред заместител асистент държавния секретар на Съединени американски щати.

Друг акцент на срещата бе спомагателното поощряване на икономическия продан сред България и Съединените американски щати. Бе посочена устойчивата наклонността за напредък, която демонстрират данните от комерсиалния стокооборот. Той е повишен с 3,7% за интервала януари – септември 2019 година в съпоставяне със същия интервал на 2018 година.

„ От значение за нас е и привличането на директни американски вложения във водещи браншове на българската стопанска система “, добави министър-председателят Бойко Борисов. По думите му включването на България в Програмата на Съединени американски щати за безвизово пътешестване несъмнено би довело до разкриване на спомагателни пътища за икономическо съдействие и на още по-активно усилване на контактите сред хората.

По време на срещата бе високо оценено енергийното партньорство със Съединени американски щати, което има капацитета да способства за енергийната сигурност на България и за диверсификация на източниците и маршрутите за доставка, в това число посредством вноса на полутечен природен газ на конкурентни цени, оповестиха от държавната осведомителна работа.

Премиерът Бойко Борисов и заместител асистент държавният секретар на Съединени американски щати Матю Палмър разискаха също европейската и евроатлантическата интеграция на Западните Балкани.

„ Надеждната вероятност за присъединението им към Европейски Съюз и НАТО остава основен мотор за позитивна промяна в района “, уточни министър-председателят Бойко Борисов. Той добави, че интеграцията на Западните Балкани следва да продължи да е учредена на личните им заслуги в осъществяването на критериите при върховенството на закона, битката с корупцията, свободата на медиите и правата на малцинствата.

„ НАТО и Европейски Съюз би трябвало да си сътрудничат тясно, с цел да се реализиран по-добро взаимоотношение в връзката си със страните от района “, акцентира още министър председателят Бойко Борисов. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР