България и САЩ подписаха късно вчера ядрен меморандум, който се

...
България и САЩ подписаха късно вчера ядрен меморандум, който се
Коментари Харесай

България и САЩ подписаха споразумение за ядрено гориво

България и Съединени американски щати подписаха късно през вчерашния ден нуклеарен меморандум, който се чака да докара до диверсификация на нуклеарната ни сила. От българска страна автограф постави енергийният министър Теменужка Петкова, а от американска – асистент – държавният секретар в Бюрото по интернационална сигурност и неразпространение към Държавния департамент на Съединени американски щати Кристофър Форд.

Подписването стана в резиденция „ Бояна “ с наличието на премиера Бойко Борисов и виртуалното такова на държавния секретар на Съединени американски щати Майк Помпейо.

" Документът ще способства и за осъществяване на нашия главен приоритет за реализиране на диверсификация на енергийните източници. Ядрената енергетика е от стратегическо значение за нас, защото подсигурява енергийната сигурност и ще способства за реализиране на задачите за понижаване на въглеродните излъчвания ", съобщи Теменужка Петкова, представена от държавна осведомителна работа.

Споразумението е било препоръчано от Съединени американски щати през юни 2020 година, само че и България има интерес към него, показва се в известието.

Меморандумът показва също желанието на България и на Съединени американски щати да си взаимодействат в поддръжка на нуклеарните им браншове за бъдещо развиване и поддържане на инфраструктурата и потенциала на човешките запаси за отговорно потребление на нуклеарната сила и технологии. Документът е подписан в подтекста на „ Зелената договорка “, която цели климатична индиферентност до 2050 година и понижаване на въглеродните излъчвания с 55%.

Премиерът Борисов е отбелязал, че нуклеарната сила е една от по-зелените и по-чисти сили и по тази причина задачата на България е да употребява технология от най-ново потомство и да реализира диверсификация на нуклеарното гориво.

В момента АЕЦ „ Козлодуй “ се зарежда напълно с съветско нуклеарно гориво, само че през 2024 година ще би трябвало да организира нов търг за суровина.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР