България и САЩ подписаха два ключови документа за сътрудничество между

...
България и САЩ подписаха два ключови документа за сътрудничество между
Коментари Харесай

България и САЩ подписаха за 5G мрежите и ядрената енергия

България и Съединени американски щати подписаха два основни документа за съдействие сред двете страни, като това стана в присъствието на министър-председателя Бойко Борисов и на държавния секретар на Съединени американски щати Майкъл Помпейо, който се включи посредством видеоконферентна връзка, споделя в публично известие Министерски съвет. Става дума за декларация, която касае сигурността на 5G мрежата и втори меморандум, който касае стратегическото сътрудничество  в региона на нуклеарната енергетика за цивилен цели.

Държавният секретар на Съединени американски щати е изтъкнал при подписването  " чудесно свършената взаимна работа за подготовката за построяването на мрежите от пето потомство и изрази убеденост, че с подписването на декларацията ще се подсигурява целокупната сигурност на евроатлантическото семейство. Помпео подчертал също по този начин върху взаимната работа на България и на Съединени американски щати и постигнатите резултати и в други сфери, което съгласно него ще има мощен резултат ". По думите на Помпео предпазените мрежи за 5G технологии ще разрешат всички заинтригувани оператори да бъдат подготвени да работят по този начин, че да се подсигуряват сигурни мрежи освен за България, само че и за страните членки на Европейски Съюз и НАТО.

„ След визитата ни в Белия дом, в продължение на диалозите с президента Тръмп, с вицепрезидента Пенс, с държавния секретар Помпео, с държавното управление на Съединени американски щати, подписваме декларация, която касае сигурността на 5G мрежите и меморандум в региона на нуклеарната енергетика за цивилен цели. Това са извънредно значими сфери “, заявил от своя страна Борисов. Премиерът напомнил, че живеем в изискванията на пандемия, когато е налице икономическа застоялост и усложнения в връзката сред хората. „ С декларацията за чистотата на 5G мрежите ние се приготвяме за сходни обстановки за в бъдеще, с цел да не се постанова да се блокира светът. Затова нашите връзки би трябвало да бъдат чисти, предпазени, транспарантни, етични и спазвайки всички нужни законови правила за отбрана на персоналните данни “, декларирал министър-председателят. Борисов посочи, че откакто страната ни беше призната в чакалнята на еврозоната, гарантираща непорочност и бистрота на финансите, Европейски Съюз към този момент има и общи насоки и инструментариум за сигурността на 5G мрежите. Те ще бъдат изграждани на основата на правилата за свободна и почтена конкуренция, бистрота и господство на закона.

По отношение на енергетиката министър председателят Бойко Борисов показал, че към днешна дата към този момент имаме действителна диверсификация на стратегическата суровина природен газ. „ С доста бързи темпове успяхме да закупим 20 на сто от акциите на терминала за полутечен газ  в Александруполис “, означи Борисов. По думите му на цялостни обороти се построява и газопроводът Гърция - България, по който може да се придвижва полутечен природен газ от разнообразни източници. Премиерът напомнил, че от 2019 г. насам до България доближава полутечен природен газ с генезис Съединени американски щати по актуалната газопреносна мрежа. „ Разполагаме с най-хубавите компресорни станции, реверсивни и можем да кажем, че успяхме да обърнем посоката за импорт на газ от Изток – Запад към Юг-Север “, добави министър председателят. Борисов подсети, че европейската Зелена договорка върви в цялостния й размер и с ускорени темпове, като задачата е до 2050 година Европейски Съюз да е постигнала климатична индиферентност. Министър-председателят означи, че нуклеарната сила е една от по- зелените и по-чисти сили и по тази причина желаеме да използваме по-сигурна технология от най-ново потомство и да реализираме диверсификация на нуклеарното гориво.

Премиерът Бойко Борисов мощно се засилва по американска линия, като единствено за два дни се срещна и с двама основни представителя на Държавния департамент на Съединени американски щати и направи всичко допустимо, с цел да се похвали с това.

" Министър-председателят Бойко Борисов и зам. държавният секретар по икономическия напредък, енергетика и околна среда на Държавния департамент на Съединени американски щати Кийт Крак приветстваха все по-динамичния политически разговор сред България и Съединени американски щати вследствие на стратегическото партньорство ", оповестиха през днешния ден от държавната пресслужба. Борисов и Крак организираха среща в границите на визитата на американския заместител държавен секретар у нас. Това е третият диалог сред двамата единствено през актуалната година, което е още един израз на засиленото съдействие сред България и Съединени американски щати след визитата на министър-председателя Бойко Борисов във Вашингтон през ноември 2019-а, прибавят от Министерски съвет.

От там изясняват, че във фокуса на срещата били " предпочитани въпроси от стратегическото партньорство като задълбочаване на търговско-икономическото съдействие и усилване на двустранните връзки в региона на сигурността на безжичните съобщителни мрежи от пето потомство (5G). " Те се обединили около позицията, че 5G ще се трансформира в инфраструктурата за съгласуваност, която ще бъде основна за всички браншове на обществото като електронното опазване на здравето, интелигентни енергийни мрежи, превоз и подвижност.

5G мрежите са бъдещият гръбнак на нашите все по-цифровизирани стопански системи и общества, бе очебийно още в хода на срещата. Затова Европейският съюз и НАТО си партнират в региона на 5G за гарантиране надеждността на инфраструктурата и веригата на доставки.

Друг акцент в диалога бе партньорството в сигурността и защитата, които са измежду основните измерения на двустранните отношения „ Придобиването на изтребители F-16 Block 70 е значима стъпка напред в модернизацията на българските Военновъздушни сили “, посочи министър председателят Борисов. Той бе безапелационен, че плановете за рационализация на Военновъздушни сили ще обезпечат и условия за индустриално съдействие, което ще способства за дълготрайното икономическо развиване на България и за конкурентоспособността на страната ни.

„ Съединени американски щати са значим стратегически сътрудник на България в региона на енергетиката “, отбелязал още Борисов. В този подтекст през юни 2020 година американската страна предложи подписването на двустранен Меморандум за стратегическото съдействие в региона на нуклеарната сила за цивилен цели. „ Насърчаване на това партньорство е още един основен детайл към прекосяване към нисковъглеродна стопанска система “, съобщи Бойко Борисов. По време на срещата била дадена висока оценка на изработването на знакови документи в предпочитани сфери за България и Съединени американски щати, които ще бъдат подписани.

Само ден по-рано Борисов заяви, че е имал среща с пом. държавния секретар на Съединени американски щати по политико-военните въпроси Кларк Купър и е разискал с него стратегическото партньорство сред България и Съединени американски щати, съдействието в региона на защитата, индустриалното и научно-технологичното партньорство. Премиерът подчертал, че България и Съединени американски щати са съдружници и стратегически сътрудници като взаимоотношението сред двете страни е изключително необятно и с наклонност за по-нататъшно задълбочаване както на двустранна основа, по този начин и в границите на НАТО и съдействието сред Европейски Съюз и Съединени американски щати.

„ Благодарни сме за поредната поддръжка на Съединени американски щати за модернизацията на нашите въоръжени сили, тъй като по този начин страната ни става още по-сигурна, което усилва и качествата на НАТО “, подчертал Бойко Борисов пред Кларк Купър и добавил, че реализацията на двустранното индустриално съдействие по линия на придобиването на самолетите F-16 Block 70 ще способства за дълготрайното икономическо развиване и за конкурентоспособността на страната ни в тази сфера. Благодарение на договореностите ще се внедри неповторимо за страната ноу-хау в българската промишленост, която развива активност в региона на сигурността и защитата, споделил министър председателят. Той  подчертал по време на срещата, че българското държавно управление обезпечи финансиране в размер на 300 милиона лв. за идващите три години за подготовка на летищната инфраструктура за разполагане и поддържане на самолетите F-16 Block 70. Първите 100 милиона лв. бяха отпуснати по бюджета на Министерството на защитата още през август т.г., а в проекта на бюджета за следващата година са идващите 100 млн. лева. Със средствата ще се построи инфраструктура, която ще се употребява и от в този момент съществуващите бойни самолети във Военновъздушни сили. „ Целта ни е да създадем съвременна инфраструктура във военните ни бази като предан съдружник в Алианса “, споделил още Борисов.

Друг акцент в диалога на министър-председателя и асистент държавния секретар на Съединени американски щати бе усилената взаимна българо-американска защита на въздушното пространство на Република България (Air Policing), която стартира на 26 септември и ще продължи до 30 октомври 2020 година

„ Подобни взаимни дейности покачват качествата на нашите Военновъздушни сили, което е и в полза на гарантиране на сигурността на съдружниците от Алианса “, споделил още Борисов.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР