България и Сърбия задвижват важни инфраструктурни проекти, които биха подобрили

...
България и Сърбия задвижват важни инфраструктурни проекти, които биха подобрили
Коментари Харесай

България и Сърбия искат да развият жп коридора „Алпи – Западни Балкани“

България и Сърбия задвижват значими инфраструктурни планове, които биха подобрили свързаността сред двете страни. Транспортният министър Христо Алексиев и сръбският му сътрудник Горан Весич се договориха за построяването на втора гранична жп връзка, за строителството на два интермодални терминала – по един в двете страни, както и за развиване на жп коридора „ Алпи – Западни Балкани “.

Още другата седмица работна група ще започва подготовка на плановете, оповестяват от отрасловото ведомство.

Имаме подготвеност да работим взаимно и за развиването на кулоар за железопътен товарен превоз  „ Алпи-Западни Балкани “, свързващ Залцбург-Любляна-/Велс/Линц-Загреб-Белград-Ниш-София-Пловдив-Свиленград (българо-турска граница), който е съществена мултимодална връзка, минаваща през двете страни “, съобщи Алексиев.

Покрай случая с обърнатите цистерни с амоняк край Пирот, по думите на Алексиев, е станало ясно, че неналичието на втори граничен преход сред България и Сърбия на процедура лишава железопътния превоз от подобаваща опция на сектора София-Драгоман-Димитровград-Ниш. Именно поради това различно трасе би асъдействало за облекчение на интернационалния железопътен трафик, понижаване на загубите на железопътните превозвачи от струпване на престои и незадоволеност на товародателите, във връзка с директно време и периоди на доставка.

Алексиев означи, че приоритет за България е модернизирането на железопътната инфраструктура до стандартите на Европейски Съюз и че линията София-Драгоман-границата с Република Сърбия е от основно значение за трансконтиненталните направления в района, част от главното направление на железопътната връзка на България с Европа и Азия.

Припомняме, че през днешния ден бе даден старт на модернизацията на сектора Петърч – Драгоман, който е част от направлението.

Най-вероятно двете страни ще договарят с европейските институции, с цел да може плановете да се финансират с евросредства. Сръбският министър очерта като предпочитани планове и строителството на нов жп път сред Видин и Зайчар, както и отварянето на по-малък граничен пункт при Пирот през лятото, с цел да се разтовари трафика по главния Граничен контролно-пропусквателен пункт.

Смятам, че е доста значимо дружно да се кандидатства пред Европейски Съюз за общо финансиране по трансграничните планове ", сподели сръбският министър, представен от Българска национална телевизия.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинХристо Алексиев посещаване в Сърбия жп инфраструктура жп планове жп кулоар ПоследниНай-четениТранспорт 28 България и Сърбия желаят да развият жп коридора „ Алпи – Западни Балкани “ Компании 140 „ Историческо “ съглашение: Свързани ли са следствията на Nexo в Съединени американски щати и България? Енергетика 284 „ Главболгарстрой “ стартира разширението на газохранилището „ Чирен “ Политика 440 Българска социалистическа партия няма да бави: Връща мандата още в понеделник Имоти 24039 Сгради единствено за наематели – нова наклонност, навлизаща в България Компании 16099 Един от най-големите производители на ски строи нов цех в България Хай-тек 6122 Кое е идващото в действителност огромно нещо в технологиите съгласно Бил Гейтс Компании 5160 Индексация 2.0: Втори телеком подвига цените поради инфлацията Всички новини16:37 Политика 28 Българска социалистическа партия няма да бави: Връща мандата още в понеделникОще от ТранспортВиж всички

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР