България и Сърбия задълбочават връзките си в сферата на туризма

...
България и Сърбия задълбочават връзките си в сферата на туризма
Коментари Харесай

Рената Пинджо: За последните 10 години броят на българските туристи в Сърбия се е утроил

България и Сърбия задълбочават връзките си в областта на туризма и възнамеряват редица стъпки за привличане на туристи от далечни пазари. Това стана ясно след визитата у нас на заместник-министъра на търговията, туризма и телекомуникациите на Сърбия Рената Пинджо . Тя взе участие и в срещата на министрите на туризма на страните от Европейския съюз в границите на Българското европредседателство. Едновременно с това Сърбия бе страна-партньор на най-голямото Международно туристическо ревю у нас „ Ваканция и СПА Експо “.

Сърбия акцентира положителните междусъседски връзки с България като основа за положително съдействие в региона на туризма, поощряване на обмена на туристи и връзките сред туристическия бизнес. Данните на Министерството на туризма у нас демонстрират, че западната  ни съседка е на четвърто място като желана дестинация след Гърция, Турция и Румъния за българските туристи. За предходната година пътуванията на българите към Сърбия са се нараснали с над 14%. Сръбските туристи у нас са на седмо място по бройка, а броят им през предходната година се е нараснал с малко над 5 на 100 .

За развиването на двустранните връзки Рената Пинджо разяснява в изявление за предаването " Преди всички ":

За последните 10 години броят на българските туристи се е утроил, което нас ни радва. Затова Сърбия демонстрира огромно внимание към българския пазар. В същото време огромен брой сръбски туристи прекарват лятната си и зимната си отмора в българските курорти. Туризмът е една от областите, които способстват за икономическото развиване, само че той има и още една функционалност - да събира и да сплотява хората в района.Като отчетохме положителните двустранни връзки в региона на туризма, подготвихме подписването на съглашение за съдействие в тази област.Очакваме това да се случи през април или май тази година.Планираме също организирането на  бизнес среща за компаниите от двете страни, които имат интерес от взаимно съдействие и от основаването на общи артикули за далечни пазари, да вземем за пример за китайския пазар.

България към момента не е в шенгенската зона, което дава възможност  да се сътвори добър общ артикул, който да задържи вниманието на китайските туристи. Ще продължим и работа по трансграничните планове, които получават финансиране от Европейския съюз. Договорихме се да развиваме планове свързани с културно-историческото завещание -  като кулинарния туризъм, пътят на виното, както и по пътя на римските императори. Това са направления, които ни сплотяват и можем да ги представяме като общ маршрут пред трети страни.

През последните няколко години западната ни съседка е доста дейна във връзка с привличането на български туристи. Мария Лабович - изпълнителен шеф на туристическата организация на Сърбия, споделя какви са упованията във връзка с българския пазар:



Когато става въпрос за българския пазар имаме огромни упования, по тази причина тази година бяхме страна-партньор на Международното туристическо ревю Ваканция и СПА Експо, където участваме за седми път. На българския пазар предвиждаме много интензивности. Каним български публицисти и блогъри, които да опишат за Сърбия като туристическа дестинация. През предходната година организирахме ден на Сърбия в София и през тази година планираме сходно показване. Работим за основаване на контакти сред бизнеса от двете страни, само че желаеме да се обърнем и към крайните консуматори. Традиционно на българския пазар ползата към Сърбия е доста огромен. Искаме да обърнем внимание, че през цялата година в нашата страна се организират повече от 900 събития, които могат да изпълнят със наличие пътуването.

През 2017 година се усилиха българите в нашите курорти с минерална вода, по тази причина през актуалната година желаеме да обърнем внимание върху този артикул, както и на планинските ни центрове. В тях се предлага освен улнес и СПА, само че и медицински туризъм. Имаме дълга традиция в балнеоложкия туризъм и в курортите ни са съсредоточени доста лекари и медицински фрагменти. Представяме и градове като Белгард, Нови Садкато градове за къси градски почивки.

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР