България и Сърбия ще си сътрудничат за постигане на енергийна

...
България и Сърбия ще си сътрудничат за постигане на енергийна
Коментари Харесай

Петкова оповести важна икономическа новина

България и Сърбия ще си сътрудничат за реализиране на енергийна сигурност в района. За това се договориха министърът на енергетиката на Теменужка Петкова и нейният сръбски сътрудник Александър Антич. Обсъдени бяха планове в енергийния бранш от общ интерес, по-специално газовата връзка България-Сърбия.

Припомняме, че през януари тази година в София бе подписан меморандум сред енергийните министерства на двете страни за развиването на интерконектора България-Сърбия. Двамата министри подчертаха смисъла на междусистемната газова връзка и бяха безапелационни, че нейната реализация ще способства в забележителна степен за усилване на газотранспортните връзки в района.

Министър Петкова осведоми министър Антич за развиването на плана за създаване на газоразпределителен център " Балкан " на територията на България. Предстои да започва социална поръчка за правене на предпроектно изследване за неговата реализация. Газоразпределителният център ще обезпечи диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ и ще подсигурява развиването на газовия пазар в района. През него биха могли да се доставят спомагателни количества природен газ от нови източници, в това число от Южния газов кулоар, Турски поток, терминали за полутечен природен газ към Сърбия и други страни.

В рамките на срещата бе подписан меморандум сред " Булгартрансгаз " ЕАД и " Сърбиягаз ", който планува фирмите да проучат опциите за развиване на газопреносните системи на територията на България и на Сърбия.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР