България и Сърбия ще работят заедно за гарантирането на енергийните

...
България и Сърбия ще работят заедно за гарантирането на енергийните
Коментари Харесай

Сърбия ни предлага техника за удълбочаването на Дунав

България и Сърбия ще работят дружно за гарантирането на енергийните си запаси предвид на идния зимен сезон. Това съобщи служебният вицепремиер по икономическите политики и министър на превоза и известията Христо Алексиев след среща с министъра на строителството, превоза и инфраструктурата на Сърбия Томислав Момирович , оповестиха от Министерството на превоза и известията (МТС).

Алексиев уточни, че за нашата страна въпросите са свързани с природния газ, а на Сърбия й трябват въглища, с цел да се създаде задоволително електрическа сила. Затова една от главните тематики в диалозите е било обезпечаването на въглища и транспортът им с жп превоз и по река Дунав.
 Договорихме интермодален хъб на границата със Сърбия
Договорихме интермодален хъб на границата със Сърбия

Двамата се срещнаха в Димитровград, Сърбия

От МТС означават, че фоставките на въглища са почнали на 1 юли, като досега през границата са минали 62 влака с над 62 000 тона въглища.

Сръбският министър предложи да даде техника на България в помощ на удълбочаването на река Дунав. Предстои профилираните администрации от двете страни да уточнят взаимните дейности, с цел да се улесни корабоплаването. По данни на МТС все още в българския сектор на реката има 14 сериозни сектора и към този момент е почнало драгиране на най- сериозните от тях.
 Нивото на река Дунав остава сериозно, корабоплаването край Русе спря
Нивото на река Дунав остава сериозно, корабоплаването край Русе спря

В момента нивото е -55 сантиметра

Алексиев сподели още, че взаимната работа по създаване на Интермодален терминал при Димитровград в Сърбия ще бъде доста добра стъпка към възстановяване на транспортната съгласуваност сред двете страни. Той съобщи, че в България има построена инфраструктура за комбинирани транспорти в Пловдив, която генерира 3.5 пъти повече трафик от прогнозните размери при построяването. Двамата министри разискаха опцията да бъде търсено взаимно финансиране на бъдещия интермодален терминал.
 Почистват дъното в най-критичния сектор на Дунав
Почистват дъното в най-критичния сектор на Дунав

Работата на екипите ще продължи 10 дни

Христо Алексиев и Томислав Момирович се договориха за възстановяване изискванията за прекосяване през граничните преходи . Възобновяването на бързия трен от София до Белград също бе потбелязано като приоритет.

По време на срещата бе изказана признателност от сръбския министър за помощта на българските институции и на жителите на България, която бе оказана на потърпевшите при на 14 август. " Тежък случай беше, само че това, което направихме дружно за спасяването на потърпевшите деца, сподели какъв брой са положителни връзките сред двете страни и сред хората ", уточни Алексиев.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР