България и Сърбия обявяват неотменимия си ангажимент за изграждане на

...
България и Сърбия обявяват неотменимия си ангажимент за изграждане на
Коментари Харесай

България и Сърбия подписаха декларацията за интерконектора

България и Сърбия афишират неотменимия си ангажимент за създаване на междусистемна газова връзка, тъй че тя да бъде въведена в употреба най-късно до м. май 2022 година В рамките на срещата на високо ниво Европейски Съюз – Западни Балкани, която се организира в София, двете страни подписаха през днешния ден взаимна декларация по отношение на построяването на газовия интерконектор.

Документът бе подписан от министъра на енергетиката Теменужка Петкова и министъра на енергетиката и минното дело на западната ни съседка Александър Антич, в наличието на ръководителя на Европейска комисия Жан Клод Юнкер, ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск, президента на Сърбия Александър Вучич и министър-председателя Бойко Борисов, оповестиха от Министерство на енергетиката.

С декларацията двете страни се ангажират да основат взаимна работна група, която да управлява всеки стадий от плана и в границите на която да бъдат обсъждани и решавани вероятно зародили въпроси.

Българската страна заявява също желанието си да дефинира, със единодушието на Европейската комисия, националния метафоричен оператор „ Булгартрансгаз “ за уредник на плана и оператор на бъдещия газопровод на българска територия.

Подписването на декларацията е поредна стъпка към реализацията на плана за междусистемна газова връзка България-Сърбия напълно в унисон с целите на българското държавно управление в енергийната област, свързани сигурно и диверсифисация на енергийните доставки. Напредъкът по построяването на интерконектора, материализиран в подписната през днешния ден декларация, илюстрира и осъществяването на главните цели на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, а точно - енергийната съгласуваност на Европейски Съюз и страните от Западните Балкани.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР