България и Съединените американски щати са стратегически партньори в енергийната

...
България и Съединените американски щати са стратегически партньори в енергийната
Коментари Харесай

Петкова пред представител на САЩ: Америка е ключов партньор в диверсификацията в региона

" България и Съединените американски щати са стратегически сътрудници в енергийната област и това е основен фактор за на енергийните доставки освен в нашата страна, а и в целия район “. Това сподели министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на срещата си с помощник-държавния секретар в Бюрото за енергийни запаси на държавния департамент на Франк Фанън. В срещата взе участие и посланикът на Съединени американски щати в България Н.Пр. Херо Мустафа, оповестиха от Министерството на енергетиката.
България работи интензивно за гарантиране на и прави оценка високо поддръжката на Съединени американски щати за осъществяването на предпочитаните инфраструктурни планове в тази област – междусистемната връзка Гърция-България и терминала за полутечен природен газ край Александруполис.
 Теменужка Петкова: Марица Изток 2 постоянно е взела участие в студения запас, централата е поръчител за нашата енергийна сигурност Теменужка Петкова: " Марица Изток " 2 постоянно е взела участие в студения запас, централата е поръчител за нашата енергийна сигурност
" Резервът е наложителен за всяка една страна, това не е инцидентно. Това е ангажимент, който имаме като държава-членка на Европейския с...
По думите на министър Петкова построяването на междусистемната връзка Гърция-България е основен приоритет на държавното управление в енергийната сфера. Тя осведоми помощник-държавния секретар Фанън за напредъка във връзка с плана – създадени тръби за 150 км, разчистени 103 км от трасето, разнесени тръби над 80 км, стартират развой на заваръчни действия, изкопаване на траншея и полагане на тръби. Енергийният министър удостовери мощната ангажираност на държавното управление за сполучливото довеждане докрай на междусистемната връзка като инфраструктура от стратегическо значение за сигурността на доставките в Югоизточна Европа.
Г-н Фанън оцени високо напредъка на България в реализирането на целите й за енергийна диверсификация и удостовери поддръжката на Съединени американски щати в тези старания. Той означи, че Съединени американски щати приветстват присъединяване на България в терминала за полутечен природен газ край Александруполис. Преди визитата си в България той бе в Гърция дружно с държавния секретар Майк Помпео, където сериозна част от диалозите са били отдадени на енергийната диверсификация и енергийната сигурност в района.
България преглежда построяването на междусистемната връзка с Гърция и присъединяване в плана за терминал за полутечен природен газ край Александруполис в синергия, акцентира министър Петкова. С присъединяване си в тях страната ни прави действителна диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ и се трансформира в основен фактор за този развой в района. Енергийният министър оцени високо поддръжката на Съединени американски щати за превръщането на България в районен енергиен хъб.
Министър Петкова и Франк Фанън разискаха и напредъка по плана за диверсификацията на свежо нуклеарно гориво за АЕЦ „ Козлодуй “.
 България и Сърбия ще си сътрудничат за реализиране на енергийна сигурност в района България и Сърбия ще си сътрудничат за реализиране на енергийна сигурност в района
Двустранните връзки сред България и Сърбия са на високо ниво и в основата е точно енергийният бранш. Двете страни ще си сътру...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР