България и Русия имат стратегическо партньорство в енергетиката и следва

...
България и Русия имат стратегическо партньорство в енергетиката и следва
Коментари Харесай

Радев призова на среща с президента Владимир Путин за повече гъвкавост при договорите за доставка на енергийни ресурси

България и Русия имат стратегическо партньорство в енергетиката и следва да възприемат доста по-гъвкав метод и механизми във връзка с договорите за дълготрайни доставки на енергийни запаси, тяхната актуализация и за понижаване на цените. За това прикани през днешния ден президентът Румен Радев на срещата си с президента на Руската федерация Владимир Путин в Санкт Петербург. Възможностите за покупки на лимитирани количества природен газ от други снабдители, само че на доста конкурентни цени, ще оказват в бъдеще все по-голямо въздействие върху пазара на енергийни запаси у нас и в района, уточни Румен Радев.

Българският държавен глава е на посещаване в Русия за присъединяване в влиятелния Петербургски интернационален стопански конгрес, в който свои представители имат десетки страни и стотици компании от целия свят. В първия ден от визитата си Румен Радев организира среща и със своя сътрудник Владимир Путин, на която бяха разисквани редица тематики от двустранните връзки в региона на енергетиката, икономическия продан, защитата, както и в областта на образованието, науката и културата. Това е втората среща сред двамата държавни глави след диалога им в Сочи през месец май 2018 година, на която беше възобновен разговорът на най-високо политическо равнище сред България и Русия след десетгодишно спиране.

„ Отношенията сред Русия и България последователно се възвръщат. Започваме  да използваме запасите за активизиране на двустранните ни връзки в съвсем всички области. Пример за това е растежът на стокообмена, който през първото тримесечие на 2019 година се е нараснал с 2,8 на 100 “, съобщи при започване на диалозите президентът Владимир Путин.  Българският държавен глава открои вековните исторически, културни и духовни връзки сред България и Русия, които допускат доста по-активно двустранно съдействие в стопанската система, енергетиката и културата.

Румен Радев уточни по време на срещата, че измененията във връзка с цените, доставчиците и опциите за диверсификация основават нова обстановка на газовата карта на Европа и към този момент са довели до доста по-ниски цени на естествения газ  за редица страни в Западна Европа. Държавният глава напомни и че през предходната седмица беше подписан контракт, с който на България бяха предоставени 300 млн. куб. метра газ през терминала за полутечен газ в Гърция. Това е 10% от годишното ползване на природен газ в страната ни и по думите на президента постигнатата цена е „ конкурентна и по-изгодна от цената на тръбния газ, който получаваме от Русия “.

„ Има огромен спад на цената на природния газ на тържищата в Западна Европа и е време българското държавно управление да бъде не толкоз срамежливо и по-активно и да подходи към договаряния за цената на съветския природен газ в България “, съобщи след края на срещата президентът Радев в отговор на журналистически въпрос. Държавният глава уточни, че не иззема по никакъв метод функционалностите на държавното управление, което следва да организира тези договаряния. „ Очаквам обаче държавното управление да се активизира и да търси решения за намаляване на цената на природния газ в България, тъй като от това зависи цената на отоплението и електрическата енергия на семействата, на стоките от първа нужда и конкурентоспособността на българския бизнес “, съобщи Румен Радев.

В отговор на въпрос за почналата процедура за привличане на стратегически вложител за построяването на АЕЦ „ Белене “ президентът напомни, че решението на българския парламент и държавното управление е този план да се извърши без държавни гаранции. България не може да поеме все още финансовия риск за построяването на втората атомна електроцентрала у нас и оттук-нататък е въпрос за привличане на стратегически вложители, които сами или в кооперация да вземат участие за реализацията на този план. Руската страна има предпочитание да взе участие като страна, която дава технологията и обезпечава нейната сигурност, само че чака и държавни гаранции във връзка с този огромен план, добави още президентът. 

Русия има подготвеност да продължи да спомага и за поддръжката на военната техника на въоръжение в Българската войска, съобщи още Румен Радев. „ Модернизацията и цялостното превъоръжаване с нова военна техника лишава доста години и лишава доста запаси, тъй че ние по най-хубавия метод би трябвало да поддържаме това, което имаме сега “, уточни още президентът. По време на срещата от съветска страна бе подложен и въпросът за реализиране на съглашение за употребяваните съветски лицензи от българската отбранителна индустрия.

Утр президентът ще направи изявление в президентския панел на Международния стопански конгрес в Санкт Петербург, отдаден на осъществяването на задачите за стабилно развиване на Организацията на обединените народи до 2030 година. Румен Радев ще организира двустранни срещи с генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш и с министър-председателя на Армения Никол Пашинян.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР