България и Румъния закъсняват с въвеждането на изискванията в Регламент

...
България и Румъния закъсняват с въвеждането на изискванията в Регламент
Коментари Харесай

Черно море трабва да бъде класифицирано заради добива на диви миди

 България и Румъния закъсняват с въвеждането на условията в Регламент 853 от 2004 година. Той планува систематизиране на Черно море, което би трябвало да бъде разграничено на избрани зони. Това заяви в морското предаване на Радио Варна ръководителят на Консултативния съвет за Черно море Йордан Господинов и посочи:

" Класифицирането трябваше да ще извърши още преди към 10 години. Регламентът планува всяка зона да има своя клас за извличане на диви двучерупчести. Задължението е на Българската организация за сигурност на храните. "

Йордан Господинов добави, че откакто бъдат извадени от морето дивите двучерупчести /основно бяла и черна мида/ би трябвало да бъдат пречистени, тъй като другояче биха могли да застрашат здравето на хората, които ги употребяват.

В Румъния всяка година се добиват стотици тонове черни миди и се провадат непосредствено в магазина, което е изцяло недопустимо. В България има няколко пречиствателни центъра. Въпреки всичко обаче към момента нашата страна не разполага с задоволително оборудвана лаборатория, в която да се направи обстоен разбор на мидите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР