България и Румъния са постигнали политическо споразумение с Австрия за

...
България и Румъния са постигнали политическо споразумение с Австрия за
Коментари Харесай

България и Румъния влизат във въздушния и морски Шенген през март

България и Румъния са постигнали политическо съглашение с Австрия за разширение на Шенгенското пространство от март 2024 година Това оповестява публично Министерството на вътрешните работи на Румъния.

Влизането в Шенгенското пространство ще стане поетапно – първо с въздушните и морските граници, след което през годината ще има договаряния за влизане в зоната за свободно придвижване и със сухопътните граници.

На 26 и 27 декември са се провели полемики по дипломатически канали сред министерствата на вътрешните работи, министерствата на външните работи, в това число на равнище дипломатически задачи, упълномощени в Европейски Съюз, на плана за решение на Съвета за правно инкорпориране на упоменатото политическо съглашение. Тези полемики ще продължат на 28 декември 2023 година, оповестяват от румънското ведомство.

Материализирането на политическото съглашение в публично решение изисква единодушието на всички страни членки на Европейски Съюз – процедурна стъпка, която ще продължи в четвъртък, 28 декември.

Пръв с новината се похвали румънският министър председател Марчел Чолаку.

След 13 години Румъния най-сетне ще влезе в Шенген! Имаме политическо съглашение за това! От март идната година румънците ще се възползват от преимуществата на Шенгенското пространство по въздух и море. Веднага пристанището на Констанца ще усили експоненциално смисъла си. Убеден съм също, че през 2024 година ще приключим договарянията за сухопътната граница. В този народен план беше положен доста труд. Благодаря на всички забъркани и най-много на сътрудниците в това държавно управление, които продължиха дейностите си, макар че предходната година вратата на Шенген изглеждаше изцяло затворена! “, написа във Фейсбук Чолаку.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР