България и Румъния са двете държави в Европейския съюз, определени

...
България и Румъния са двете държави в Европейския съюз, определени
Коментари Харесай

България е "скромен новатор" и предпоследна по иновации в ЕС

България и Румъния са двете страни в Европейския съюз, избрани като " скромни новатори ", сподели отчет на Европейската комисия. Според него въпреки всичко България е подобрила достиженията си спрямо предходните седем години. Рязък спад се следи от 2011 до 2012 година, след което стартира усъвършенстване.

В отчета съгласно индикаторите си, страните от Европейски Съюз се разделят на четири групи: водещи новатори, мощни, умерени и скромни новатори.

Най-силно е представянето на България в областите " Отражение върху заетостта " и " Интелектуални активи ". Най-слабо е представянето в областите " Финанси и поддръжка ", " Привлекателни научноизследователски системи " и " Новатори ". Най-ниска оценка е получена по индикаторите " Разходи за научни проучвания и развиване в обществения бранш ", " Най-цитирани изявления " и " Учене през целия живот ".

 България е
© Европейска комисия (ЕК)

В България делът на заетостта в индустриалния бранш е 19.5% (при 15.5% в ЕС). Заетостта във високотехнологични индустриални предприятия от общата индустриална претовареност в България обаче, е 19.9%, до момента в който в Европейски Съюз е 37.5%.

В бранша на услугите заетостта е 41.6% (при 41.8 на 100 в ЕС), само че заетостта в услугите, свързани с високо равнище на знание, е 27.6% от общата претовареност в бранша (при 35% в ЕС).

Доклад за България
Сравнителен отчет за нововъведенията в Европейски Съюз
Доклад за българските райони
По индикатора " Леснота за започване на бизнес ", при който 100 точки са най-хубавият резултат, България получава 71.4 (при 76.8 в ЕС). По " Предприемаческо обучение и образование в главно учебно заведение " при оптимални пет страната има 1.8 точки (1.9 в ЕС). При " Върховенство на закона ", където скалата е от -2.5 до 2.5 точки, България е получила -0.1 (1.2 в ЕС). Продължава да понижава популацията на страната – приблизително с 0.7% годишно, по отношение на 0.2% растеж приблизително в Европейски Съюз. Средният годишен растеж на Брутният вътрешен продукт в България е 3.5%, а в Европейски Съюз – 2.2%. По райони в България най-добре се показва Югозападният, а най-слабо - Югоизточният и Северозападният.

България е в групата страни, в които сред 2011 и 2018 година представянето се е подобрило сред 0 и пет процентни пункта. Тук са още Швеция (4.3), Ирландия (4.2), Франция (4.2), Чехия (3.5), Хърватия (3.5), Унгария (2.8), Дания (0.2) и Кипър (0.2), като в България подобрението е с 2.4 процентни пункта. За посочения интервал максимален е спадът в Словения (-10.6) и Румъния (-10.7). В Германия също има спад (-0.9).

 България е
© Европейска комисия (ЕК)

В региона на човешките запаси групата на " скромните новатори " е под междинното за Европейски Съюз равнище, като най-слабо е представянето на Румъния, а България изпреварва три страни от групата на " умерените новатори " (Унгария, Хърватия и Италия).

По индикатора " Среда, благоприятстваща нововъведенията " България се показва по-добре от две страни " умерени новатори " (Гърция и Хърватия).

По " Интелектуални активи " страната е близо до междинното в Европейски Съюз. По " Привлекателни проучвателен системи " България е последна в Европейски Съюз. По " Финанси и поддръжка " по-слабо се показва само Малта, а по " Фирмени вложения " по-зле от България се показва единствено Румъния.

Кой е европейският модернист?

Според отчета Европейски Съюз усъвършенства нивото си на нововъведения за четвърта поредна година. За първи път Европа изпреварва в това отношение Съединените щати. Европейски Съюз обаче изостава от ден на ден по отношение на Япония и Южна Корея, до момента в който Китай наваксва своето закъснение доста бързо. Съюзът резервира преднината си пред Бразилия, Индия, Русия и Южна Африка.

Данните допълват неотдавна оповестените от Комисията характерни рекомендации по страни в границите на европейския учебен срок, в които се акцентира ролята на научните проучвания и нововъведенията и се насочат рекомендации за повишение на продуктивността и конкурентоспособността.

Швеция е водещият модернист в Европейски Съюз за 2019 година, следвана от Финландия, Дания и Холандия. Обединеното кралство и Люксембург към този момент не са водещи, само че попадат в групата на мощните новатори, където попада за първи път и Естония.

 България е
© Европейска комисия (ЕК)

Иновациите в Европейски Съюз са нарастнали приблизително с 8.8% от 2011 година насам. 25 страни от Европейски Съюз са нараснали индикаторите си в региона на нововъведенията от 2011 година насам. Най-резултатни са били Литва, Гърция, Латвия, Малта, Обединеното кралство, Естония и Холандия, а най-вече са занижили индикаторите си Румъния и Словения.

Водещите страни в обособени области, свързани с нововъведенията, са: Дания - човешки запаси и благоприятстваща нововъведенията среда; Люксембург - привлекателни научноизследователски системи; Франция - финансиране и подкрепа; Германия - фирмени инвестиции; Португалия - реформаторски дребни и междинни предприятия; Австрия - взаимовръзки; Малта - интелектуални активи; Ирландия - отражение върху заетостта и отражение върху продажбите.

Най-новаторските райони в Европейски Съюз са Хелзинки-Усимаа (Финландия), следван от Стокхолм (Швеция) и Ховедщаден (Дания). За деветгодишния интервал на наблюдаване за 159 района се е повишила успеваемостта. Тазгодишният Сравнителен отчет за нововъведенията по райони демонстрира мощно доближаване в резултатите на обособените райони и спад в разликите посред им.

Докладите за Европейски Съюз и за България можете да видите в атачмънтите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР