България и Румъния с еднакви нива на инфлацията. В съседната

...
България и Румъния с еднакви нива на инфлацията. В съседната
Коментари Харесай

Как властите в Букурещ се справят с поскъпването и цените?

България и Румъния с идентични равнища на инфлацията. В прилежащата ни страна през последната година тя доближи 15 % и половина.

Най-сериозно е нарастването при електрическата енергия и питателните артикули, където приблизително цените са се повишили с 22%.

На най-стария пазар, където през 1914 година кралица Елизабет слиза с един от първите коли в Букурещ, през днешния ден производители от цяла Румъния са подредили стоката си на повърхност от 30 хиляди квадратни метра.

Търговията върви, повече при плодовете и зеленчуците. Килограм ябълки коства едно 1 евро, доматите са 2 евро и 40, а краставиците три.

От щандовете с месо съвсем никой не пазари. Свинското месо се предлага за седем евро и 50 кг, а пилешкото излиза 6 евро.

Шоковото повишаване на питателните артикули от есента на предходната година принуди румънците да затегнат коланите.

" Понеже непрекъснато се съпоставяме с Франция, в този момент там цените са три пъти по-високи, а при нас два пъти. Най-скъпа е храната, добре, че зимата не беше студена, с цел да платим сметките, само че и с отоплението е злополука ", съобщи Мирча Бонеску, пенсионер.

По самодейност на министерството на стопанската система и промишлеността комерсиалните ни аташета в Европа наблюдават цените на главните артикули.

" В Румъния равнищата на цените са сходни с тези в България. Към момента няма ограничавания на цени, макар че това беше обсъждано доста, само че това по-скоро е неработеща мярка, съгласно икономистите в Румъния ", добави Ивайло Маринов, комерсиално аташе в Букурещ.

Затова румънците се учат да пестят.

" Дрехи, обувки стопирах да закупувам, макар, че получавам междинна заплата. За кола въобще пък не мога и да помисля ", споделя Тибериу Магерка.

" Много внимаваме какво купуваме, четем деликатно етикетите, купуваме по-евтиното. Научихме сме да не изхвърляме храната от предния ден ", описа Габи Темушка.

Семейство Темушка чака четвъртото си дете. Живее в Домнеш, само че мечтае за апартамент в Букурещ, тъй като децата им учат в столицата и се постанова всеки ден да пътуват.

" Цените са непостижими за нас. Две стаички в краен квартал в Букурещ костват 200 хиляди евро и нагоре. Стискаме зъби, нямаме право да се оплакваме поради децата ", съобщи Джордже Темушка.

" За да си купиш апартамент в Букурещ би трябвало да работиш цялостен живот ", добави Ливия Нистор, учител.

За да компенсира хората с депозити Националната банка на Румъния увеличи лихвените проценти.

" Националната банка на Румъния се пробва да овладее инфлационния потрес посредством повдигането на лихвите, сега към 7 % към този момент е референтната стойност ", сподели още Ивайло Маринов.

От първи януари тази година държавното управление усили минималната работна заплата. В момента тя е 610 евро. Получават я над 1 милион румънци.

Репортер: Даниела Димитрова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР