България и Република Македония размениха ратификационните документи, с които влиза

...
България и Република Македония размениха ратификационните документи, с които влиза
Коментари Харесай

Договорът за добросъседство с Република Македония влезе в сила

България и Република Македония размениха ратификационните документи, с които влиза в действие договорът за другарство сред двете страни.

Подписи под Протокола на публична гала в Министерски съвет в сряда сложиха първите дипломати на страните – вицепремиерът по правосъдната промяна и министър на външните работи Екатерина Захариева Екатерина Захариева е заместител министър-председател по правосъдната промяна... към профила и министърът на външните работи на Република Македония Никола Димитров.

Договорът беше подписан на 1 август 2017 година от министър-председателите на двете страни Бойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република... към профила и Зоран Заев, а при започване на тази година беше утвърден от парламентите на България и на Република Македония. С подписването на Протокола за замяна на ратификационните документи завършва изцяло процедурата по влизането на контракта за другарство, добросъседство и съдействие в действие.

"Искам да поздравя парламентите на двете страни. Ясно е, че ние като държавно управление бяхме храбри и направихме нещо положително и за двете страни. Така че специфични поздрави на Зоран и оттук насетне имаме много практическа работа ", съобщи министър-председателят Бойко Борисов след церемонията. "Утре има среща на транспортните ни министри и всяка фаза по главните транспортни коридори – 4, 8 и 10, да ги подготвим и да ги докладваме на 1 март. Поканили сме министър председателите на балканските страни, където минават тези коридори, и на срещата ще срещнем с всичко Европейския съвет. Мисля, че ще убедя всички, тъй като това, което предлагаме, би трябвало да стане. А стане ли – Балканите ще бъдат хубост! А ще стане, тъй като към този момент са на масата “, сподели още министър председателят Борисов.

Той изясни, че идната седмица – на 26 февруари, в Лондон Европейската банка за възобновяване и развиване е поканила на среща министър председателите на Балканите. „ Така че имаме едно много мощно финансиране – Световната банка, Европейската капиталова банка и Европейската банка за възобновяване и развиване. Така че ние би трябвало да сложим на масата трите неща, които желаеме – автомагистралите, жп линиите и цифровата инфраструктура. В бюджета има 30-40 милиарда евро, свързани с тази инфраструктура “, изясни Борисов.

Той разяснява и разногласието на Гърция и Македония за името на македонската страна. „ Винаги доста внимавам да не излезе, че даваме препоръки на другите страни, само че в случай че Скопие и Атина бъдат храбри и намерят решение за разногласието на името, ще видите по какъв начин в границите на месеци нещата ще се развият в доста добра посока. Така че притискам палци, България ще бъде градивна, взимането на това решение е значимо “, сподели Борисов.

"След подписването на контракта отчетохме 11% растеж в стокообмена и 10% нарастване на туристите. Показахме, на Балканите може сами да решаваме проблемите си “, посочи от своя страна министър Захариева. "Благодарни сме, че с водачеството на премиера Борисов по време на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз привлякохте толкоз внимание върху района “, сподели министър Димитров.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР