България и Република Кипър споделят амбицията да засилят сътрудничеството си

...
България и Република Кипър споделят амбицията да засилят сътрудничеството си
Коментари Харесай

Румен Радев се срещна с министъра на външните работи на Кипър

България и Република Кипър споделят упоритостта да засилят съдействието си в региона на енергетиката, стопанската система и свързаността, като това ще сътвори нови благоприятни условия и за района на Източна и Югоизточна Европа. Тази обща позиция показаха на среща на „ Дондуков “ 2 президентът Румен Радев и министърът на външните работи на Република Кипър Никос Христодулидис, който е на посещаване в София.

На срещата беше разисквано идното посещаване у нас на кипърския президент Никос Анастасиадис по покана на Румен Радев през февруари, която ще даде нов подтик на другарските връзки сред двете страни.

Българският президент и кипърският външен министър разгледаха вероятностите за задълбочаване на бизнес контактите сред двете страни, както и за възстановяване на транспортната съгласуваност в нашия район.

България има интерес към енергийните планове за транспорт на природен газ, част от които е и Кипър. Енергийната ни съгласуваност ще способства за диверсификацията на европейската енергийна карта, съобщи още Румен Радев.

Румен Радев се срещна с министъра на външните работи на Кипър
Двете страни споделят освен общи ползи и позиции, само че се изправят и пред общи провокации като миграционния напън и запазването на сигурността в района. Европа би трябвало да е по-активна и да откри дълготрайни и трайни решения за бежанската рецесия, като регистрира правилото на взаимност, само че и националните специфики на всяка страна, беше общата позиция на Румен Радев и Никос Христодулидис, които регистрираха нуждата от работещи и оперативни механизми за решение на проблемите пред Общността.

Двамата бяха единомислещи, че европейската вероятност за страните от Западните Балкани има извънредно значение за стабилността и сигурността освен на Югоизточна Европа, а и на Европейския съюз.

Българската общественост в Кипър и многочислените студенти кипърски жители, приключили висшето си обучение в България, са значима връзка за двете страни, беше посочено още на срещата. Сънародниците ни в Кипър образуват третата по бройка общественост в страната и имат своя принос за двустранното партньорство в стопанската система и културата, съобщи Никос Анастасиадис. Президентът Радев изрече признателност за основаните условия за сънародниците ни да запазят културата си, както и за спазването на техните трудови права.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР