България и региона, като цяло са на инвестиционната карта и

...
България и региона, като цяло са на инвестиционната карта и
Коментари Харесай

В София бе открита Първата международна конференция за индустриални имоти

България и района, като цяло са на капиталовата карта и няма по какъв начин да бъдат заобиколени. Ролята на всички нас е определяща, тъй като доста от фирмите и от вложителите, които се концентрират сега към нашата страна, чакат бързо нахлуване на пазарите. Затова ние би трябвало да сме готови и да осигурим положителни брокерите, строители, индустриалните и логистични зони. Това сподели зам.-министърът на стопанската система Лъчезар Борисов при откриването на Първата интернационална конференция за индустриални парцели София, 2018. Той акцентира, че страните от района не би трябвало да бъдат съперници, а да си сътрудничат и да търсят способи да се допълват, да се търси синергия, тъй че целият район да се развива добре.

По време на конференцията Борисов напомни на участниците последната есенна макроикономическа прогноза. „ Ние предвиждаме в България да имаме действителен стопански напредък от към 3,6%, като упоритостите на нашето министерство да го ускорим. Виждаме ускорение на икономическия напредък през 2019 година, като сходни са трендовете и за международната стопанска система надлежно към 3,9% през тези години и леко закъснение към 3,7% към 2020 година “, сподели зам.-министър Борисов.

Той подчертава, че държавното управление предпочитано се стреми да предложи оптимални условия във връзка с бизнес средата.

„ България се утвърждава като една от най-конкурентните капиталови дестинации в Югоизточна Европа с одобрен имидж и положителни условия за насърчаване на бизнес и вложения. Благодарение на положителните си конкурентни преимущества и наличните капиталови тласъци България съумя да притегли забележителен брой и огромни по размер планове в областта на електрониката, автомобилостроенето (производство на автомобилни части), машиностроенето, осведомителните технологии и аутсорсинга, логистиката “, добави той.

В последните години се следи нова наклонност икономическият напредък да се движи от вложенията, а освен от потреблението и износа.

„ През 2018 година чакаме действителен напредък от 8,9% на вложенията в структурата на Брутният вътрешен продукт, като вярата ни е тази наклонност да се задълбочи и през 2019 година, когато растежът би трябвало да доближи 9,5% “, сподели Борисов. Той добави, че вложенията (разходите за придобиване на ДМА), които са пристигнали от мажоритарно непознати компании през 2017 година са в размер на 4, 350 милиарда лева, което по отношение на 2016 година е 9,55% повече.

През 2018 година по ЗНИ в региона на индустриалното строителство – създаване на складови площи са издадени 12 документа от общо 17 за интервала, като общия размер на вложенията по плановете е 686 млн. лева, а плануванаъа претовареност е 1052 нови работни места. По думите му обнадеждаващи са и индикаторите на пазара на индустриални парцели. Те бележат позитивна наклонност на развиване през последните години. Така да вземем за пример растежът на годишна база на издадените позволения за градеж на индустриални парцели през 2017 година е 15.9%, а за първо полугодие на 2018 година е регистриран 26% растеж на броят на разрешителните. „ Най-много строителни позволения за първо полугодие на 2018 година за строителство на индустриални парцели са издадени в област Пловдив (146), Стара Загора (121), Благоевград (95), Варна (84), София (67) “, съобщи още той.

Основание за повече бизнес и индустриални вложения дава и прогнозата за растеж на фирменото кредитиране. Очаква се растежът на кредитирането да нараства през идващите 4 години, като стартира от 6,3% в края на 2018 година и доближи 7,8% през 2021 година

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР