България и по-голяма част от държавите-членки на Европейския съюз гласуват

...
България и по-голяма част от държавите-членки на Европейския съюз гласуват
Коментари Харесай

Днес е вотът за новия Европейски парламент

България и по-голяма част от държавите-членки на Европейския съюз гласоподават през днешния ден за нов състав на Европейския парламент за идващите 5 години.

В изборите у нас присъединяване ще вземат 13 партии и 8 обединения, записали кандидатски листи, както и 6 самостоятелни претенденти. Общият брой на изборните секции в страната по прелиминарен лист е 11 661, а общият брой гласоподаватели по изборни описи е 6 355 633.

Изборният ден в България стартира в 7.00 часа и завършва в 20.00 часа. Извън страната изборният ден стартира в 7.00 часа локално време и завършва в 20.00 часа локално време.

Страните-членки на Европейски Съюз би трябвало да изберат общо 751 евродепутати. Най-много от тях ще бъдат излъчени от Германия – 96, Франция – 74 и Италия – 73. България ще изпрати 17 депутати в Европарламента.

От ЦИК през вчерашния ден оповестиха, че процесът по предаване на изборните бумаги и машини за гласоподаване на секционните изборни комисии е протекъл обикновено и в период. Комисията организира взаимна среща с представители на Министерство на вътрешните работи и на публичната поръчка за машинно гласоподаване „ Сиела Норма “ АД. На нея беше разискван процесът на подготовка на изборните пространства за идното гласоподаване и организацията по превозването, доставката и монтажа на машините за гласоподаване.

От вътрешното министерство показаха, че дейностите на чиновниците им са напълно съобразени с режима на работа на РИК и СИК по подготовка на секциите за гласоподаване, като с тях се поддържа непрекъсната връзка. От Министерство на външните работи оповестиха, че всички секции в чужбина са подготвени да посрещнат гласоподавателите. Изборните материали са пристигнали във всички секции.

Правото да упражнят своя глас имат българските жители, които са навършили 18 години към изборния ден в това число, живели са минимум през последните три месеца в България или в друга страна – членка на Европейски Съюз и имат там адресна регистрация по непрекъснат и сегашен адрес, не са сложени под забраняване и не изтърпяват наказване отнемане от независимост.

Гласуването се организира в изборни секции в дипломатическите и консулските представителства, както и в изборни секции отвън тях, когато законодателството на приемащата страна го разрешава. Избиратели без сегашна регистрация в България или друга страна в Европейски Съюз се отстраняват от изборните описи.

Избирателят може да изиска да бъде включен от управляващите в изборен лист преди изборите. Ако той не е включен в изборен лист на секция отвън България, може да бъде прибавен в деня на изборите на място. В подобен случай би трябвало да се показа документ за идентичност и да се попълни общоприета декларация, че съответното лице дава отговор на критериите (например, че през последните три месеца лицето е живяло в България или в друга страна в ЕС), че не е гласувало на същите избори и няма да гласоподава в друга секция.

Българските жители, командировани за попълване на съставите на СИК на задграничните ни представителства, имат право да упражняват правото си на глас в съответната изборна секция. Това се отнася и за останалите командировани зад граница български чиновници. Ако са от България, само че живеят непрекъснато в страна отвън Европейски Съюз, не могат да гласоподават.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР