България и Палестина ще си сътрудничат за икономиката, туризма, образованието

...
България и Палестина ще си сътрудничат за икономиката, туризма, образованието
Коментари Харесай

България и Палестина ще си сътрудничат за икономиката и образованието |

България и Палестина ще си сътрудничат за стопанската система, туризма, образованието и опциите за образование, които оферират българските университети. Това се договориха министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на външните работи и експатриатите на Палестина Рияд ал Малки на публична среща в Рамалла. Захариева беседва и с премиера Мохамед Щайе, оповестиха от Министерство на външните работи.

Двете страни подписаха и Спогодба за съдействие в региона на образованието, науката, културата, младежта и спорта.

„ Вярвам, че околните връзки сред хората са фундаментални за развиването на съдействието ни в разнообразни области. Палестина е включена като предпочитана страна в Средносрочната ни стратегия за публична помощ за развиване и филантропична помощ за интервала 2020-2024 година с фокус върху образованието. Вече 5000 палестинци са приключили български университети “, съобщи Захариева.

Ал Малки благодари за поддръжката, която страната ни оказва за обезпечаването на стипендии на палестинските студенти в българските университети.

„ Ние сме доста окуражени от връзките с България. Винаги виждаме опция за тяхното активизиране и даваме най-хубавото от себе си “, показа той.

Специално внимание в диалозите бе отделено и на икономическите връзки. Двете страни ще работят за усилването на връзките сред бизнеса и увеличението на стокообмена между тях. Обмисля се и сключване на съглашение за съдействие сред комерсиалните камари на България и Палестина.

„ Към момента стокообменът ни е много невисок. Надявам се да видя повече български артикули на вашия пазар и повече палестински артикули у нас, когато установим по-близко съдействие сред комерсиалните ни камари “, подчерта Захариева.

Тя означи и интереса на палестинците към българския туризъм, за който спомага и работещата в Рамалла българска консулска работа.

„ Досега 100 % от подалите заявление тук за българска виза са получили такава. Надявам се този интерес към България да е фактор за активизиране на икономическите връзки и туризма. Бих желала да видя повече палестински туристи в България “, добави външният ни министър.

Захариева и Рияд ал Малки разискаха и рецесията с ковид, обстановката в района и Близкоизточния кротичък развой. Външният ни министър засвидетелства смисъла, което България придава на връзките с Палестина и Израел и за намиране на спокойно решение на спора по сред им.

„ Ние сме другари и на двете страни. Смятам, че България може да играе значима роля като другар и на двете. Вярваме, че единственият метод са директни договаряния с Израел, с цел да се реализира задоволително и за двете страни, заслужено и стабилно решение в сходство с правилото за две страни “, безапелационна е Захариева.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР