България и още седем държави от ЕС поискаха от Европейския

...
България и още седем държави от ЕС поискаха от Европейския
Коментари Харесай

България поиска от ЕС да спре пакета "Мобилност"

България и още седем страни от Европейски Съюз желаеха от Европейския съюз да спре пакета " Мобилност ", с цел да поддържа компаниите за авто превоз, наранени от експлоадирането на ковид.

В писмо, представено от Ройтерс и БГНЕС, министрите на превоза на България, Унгария, Литва, Полша, Кипър, Латвия, Малта и Румъния декларират, че Европейски Съюз би трябвало да поддържа транспортните компании, както към този момент е подхванал стъпки за подкрепяне на самолетните компании.

„ Ако това не се случи, ние сме на път да приемем първия пакет „ Мобилност “, чиито разпореждания, комбинирани с следствията от пандемията от ковид, безусловно ще доведат до завършек на доста европейски компании за авто превоз “, се споделя в писмото до ръководителите на трите съществени институции на Европейски Съюз.

Евродепутатът от Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки, който предходната седмица единствен от българските евродепутати участва на съвещанието на Европарламента, се обърна в залата към председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен с искане " неотложно да скъса пакета Мобилност ".

Още преди пандемията същите основно източноевропейски страни оспорваха гневно този законодателен пакет, който принуждава компаниите да изпращат празни камиони вкъщи - което води до несъразмерни разноски и спомагателни въглеродни излъчвания.

По-богатите народи, в това число Франция и Холандия, поддържат промените, наред с профсъюзите на служащите, които споделят, че това ще направи работните места в европейския авто бранш по-привлекателни.

„ Това ще улесни постоянното завръщане на водачите вкъщи, като се вземе поради една от главните аргументи за дефицит на водачи - по-специално неприятният баланс сред професионалния и персоналния живот, за който секторът е прочут “, сподели Ливия Спера, общоприет секретар на профсъюзната група на Европейската федерация на транспортните служащи.

През декември болшинство от страните от Европейски Съюз и Европейският парламент реализираха съглашение за промените. 27-членният блок планираше да подпише разпоредбите на съвещание на 24 март, само че коронавирусът го извади от дневния ред.

Автомобилният превоз, който съставлява 75% от товарните транспорти в границите на Европейски Съюз, е нарушен от пандемията, защото страните постановат незабавни инспекции на границите, което води до струпване на камиони и време за очакване повече от 24 часа, с цел да се пресекат някои от вътрешните граници на съюза.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР