България и още няколко държави от Източна Европа претърпяха неуспех

...
България и още няколко държави от Източна Европа претърпяха неуспех
Коментари Харесай

Вирусът даде слаба подкрепа на България срещу пакета Мобилност

България и още няколко страни от Източна Европа претърпяха крах в нов опит да торпилират пакета " Мобилност ", като се възползват от изключителната обстановка поради пандемията. Те желаеха да отпаднат някои правила за превозвачите, само че срещнаха отпор и пакетът остана недокоснат.

В информация за вчерашната видеоконференция на министрите на превоза Съветът на Европейски Съюз заяви, че " някои страни приканиха за преоценка на съществуващото законодателство в автомобилния превоз заради трайните последствия от рецесията с COVID-19, само че други страни показаха, че ограниченията за отклоняване от разпоредбите би трябвало да бъдат лимитирани по време и обсег ". Позицията на България бе, че " пакетът Мобилност 1 е умислен в изцяло друг стопански подтекст и  съдържа разпореждания, които не дават отговор съответно на потребностите в бранша и са спънка автомобилният превоз да реализира ролята си на лост за превъзмогване на сложната икономическа обстановка след потушаването на COVID-19 ".

Утеха за страната е, че същия ден Европейската комисия удовлетвори настояването й за краткотрайно изключение от използването на три члена от Регламлента на Европейски Съюз от 2006 година за хармонизиране на общественото законодателство в автомобилния превоз. Брюксел позволи до 31 май водачите на камиони да могат да карат до 11 часа на ден, като на 5 часа и половина би трябвало наложително да почиват по 45 минути. Освен това те ще могат да употребяват седмичната си отмора в кабината на камиона, в случай че той не се движи, т.е. в случай че не го кара различен водач през това време. Съображението е, че поради ковид хотелите са затворени и не може да се ползва задължението за отмора отвън кабината.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР