България и още 7 държави не подкрепят споразумението за международните

...
България и още 7 държави не подкрепят споразумението за международните
Коментари Харесай

В ЕС преодоляха протеста ни по пакета Макрон за превозите

България и още 7 страни не поддържат съглашението за интернационалните пътни транспорти. Компромис за промяната в интернационалните пътни транспорти реализираха страните от Европейски Съюз след 14-часови договаряния в Брюксел, заяви БНР.

Компромисът, признат макар съпротивата на няколко страни (Полша, Унгария, България, Хърватия, Малта, Ирландия, Латвия и Литва), щ е служи за основа за договаряния с Европейския парламент преди приемането на нова европейска нормативна уредба.

 Превозвачи плашат с митинги
Превозвачи плашат с митинги

Управляващите вкарвали колите в разпоредба за найлонови торбички

Споразумението не е удовлетворило нито едно от настояванията на българските превозвачи , безапелационен е изпълнителният шеф на Камарата на автомобилните превозвачи в България Димитър Димитров.

" Един от главните правила на Европа е свободното придвижване на хора, а ние задължаваме избрани водачи, които са хора и жители на Европейски Съюз, през избран интервал от време да бъдат на несъмнено място. Какво значи " вкъщи ", запита Димитров.

 Превозвачите стачкуват в общ фронт в Брюксел
Превозвачите стачкуват в общ фронт в Брюксел

Призовават за протест на евроизборите

Той изясни, че когато една българска транспортна компания наеме водач, тя би трябвало да го прибира в България, даже той да не е български жител .

" Ако българска компания има база в друга европейска страна, не може той да стои там, би трябвало да го прибера в България. Ако немска компания наеме български транспортни служащ, тя би трябвало да го прибира в Германия. Как се реализира общественият резултат, когато на този човек фамилията е в България ", разясни Димитров.

Българското предложение е било водачите да заявяват къде желаят да почиват, само че то не е взето поради . Според него митингите в този момент няма да оказват помощ.

 Превозвачите плашат с референдум за излизане от Европейски Съюз, в случай че Европа не ги чуе
Превозвачите плашат с референдум за излизане от Европейски Съюз, в случай че Европа не ги чуе

Транспортната комисия на Екологичен потенциал гласоподава ограниченията по мобилния пакет през днешния ден

По думите му евентуално би трябвало да има по-голяма интензивност в Европейския парламент, да вземат участие допълнително срещи и да изричаме своето мнение пред хората, които ще гласоподават, освен пред българските евродепутати.

" Този пакет за подвижност безусловно обрича превозвачите. В България има регистрирани над 65 000 тежкотоварни автомобила за интернационалните транспорти - в пъти повече, в сравнение с българската стопанска система има потребност ", съобщи Димитров.

 Правителството публично поддържа българските превозвачи
Правителството публично поддържа българските превозвачи

В осъществяване на решението на Народно събрание от 11 май

Според него, в случай че водачите би трябвало да се връщат на всеки четири седмици, те ще бъдат връщани с товари и ще излизат с товари , с цел да се понижат някакви разноски по прибирането и изкарването на лидера. Това ще убие всички компании, които работят от и за България - най-вече по-малките компании.

Отделно, ставаме неконкурентоспособни на западните страни, даже и на една Полша , тъй като едно е да прибираме лидера до Полша, друго е до България - разноските са напълно разнообразни, стимулира се Димитров.

 Наши превозвачи готвят митинг пред Европарламента, унгарци и поляци им удрят рамо
Наши превозвачи готвят митинг пред Европарламента, унгарци и поляци им удрят рамо

Щели да емигрират, в случай че Европейски Съюз одобри пакета " Макрон "

Преговорите сред европейските министри на превоза бяха белязани от различия сред два блока страни, обвиняващи се надлежно в обществен дъмпинг и в затулен протекционизъм, оповестиха международните организации.

Според документа, признат през днешния ден, седмичната отмора на водачите ще е отвън шофьорската кабина . Най-малко един път на четири седмици водачите би трябвало да се връщат в страната, където са основани компаниите им. Изключение има за особени случаи.

Минимум пет дни пауза би трябвало да има сред две серии каботажни транспорти в друга страна . Целта е да се избегне тази процедура в чужбина да стане съвсем непрекъсната. Статутът на командирован служащ ще би трябвало да се ползва редовно и при този тип транспорти, гласи съглашението.

Страни като Франция и Германия , разтревожени от конкуренцията на компании в страни членки, където пътните разноски са по-ниски, у спяха да издействат използване в интернационалните транспорти на статута на командирован служащ (на който се заплаща съгласно изискванията на страната, в която пътува).

Според френския министър Елизабет Борн текстът е огромен прогрес за хармонизиране на обществените права на заетите в бранша .

Нейните сътрудници от Полша и Унгария жигосаха съглашението като " непропорционално ", " дискриминационно " и " протекционистично " . Според тях то ще навреди на конкурентоспособността в бранша.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР