България и още 15 страни от ЕС правят предприятие за

...
България и още 15 страни от ЕС правят предприятие за
Коментари Харесай

България и още 15 страни от ЕС правят суперкомпютър

България и още 15 страни от Европейски Съюз вършат дружество за основаване на европейски суперкомпютър. Това ще е гражданска война в медицината, сигурността, превоза, разгласи европейският комисар по цифровата стопанска система и цифровото общество Мария Габриел при откриването на интернационалната конференция "Формиране на цифровото бъдеще на Европа: Високопроизводителни калкулации за научни и промишлени приложения в извънреден мащаб ".

Форумът е проведен от Министерството на образованието и науката и от Европейската комисия и е част от събитията на Председателството на Съвета на Европейски Съюз.

Мария Габриел заяви още, че през май ще предложи цифрова тактика, включваща развиването на изкуствен интелект и киберсигурност.

Министър-председателят Бойко Борисов приветства самодейността на Комисията за основаването на център за цифрови технологии и изрази удовлетворение от присъединяване на България в осъществяването на проектите за основаване на европейски суперкомпютри.

Необходимо е средствата от един милиард евро, които Европейската комисия отпуска за подготовката на суперкомпютри, да се употребява в тази извънредно конкурентна среда, уточни министър председателят пред гостите на форума. Той добави, че с този фонд и с мощните процесорни системи, отпред с страни като Германия и Франция, европейските страни могат да се обединят и по-бързо да развият своите цифрови общества.

Министър-председателят посочи, че развиването на супертехнологиите ще оказват помощ за по-бързата дигитализацията у нас и на Балканите, ще са стъпка към обезпечаване на отбрана от хакерски атаки и мощен тласък за развиване на научните проучвания в редица области.

Вижда се, че Европа много е изостанала в областта на суперкомпютрите и не инцидентно водещите стопански системи - Съединени американски щати, Китай и Япония имат тези супер машини. В сферата на сигурността всеки ден се сблъскваме с хакерски атаки и даже на сегашните системи не можем да осигурим съответна отбрана, добави Борисов.

България има огромни обичаи във високите технологии. Ние, на Балканите, въпреки че сме изостанали, тъй като до момента в който другите държи развиваха тези технологии, ние правихме автомагистрали и пречиствателни станции, имаме голям капацитет, сподели Борисов.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР