България и нейното министерство на икономиката се оказаха изведнъж в

...
Коментари Харесай

България е вратата към Европа за израелската NSO Group и нейния софтеуър за следене

България и нейното министерство на стопанската система се оказаха внезапно в центъра на световния скандал със следенето на публицисти, правозащитници, дисиденти и публицисти благодарение на софтуера Pegasus, който е създаден от израелската компания за кибер сигурност NSO Group. Информацията за това по какъв начин продуктът е бил употребен от най-различни страни - от властнически режими до демокрации, беше оповестена в взаимно следствие на The Guardian, Le Monde, Haaretz, неправителстваната организация Forbidden Stories и още издания по целия свят.

България, става известно, е издала разрешителното на NSO Group за експорт към други страни, като компанията е употребила работещото тук сдружение " Съркълс България ".

Шпионският артикул на NSO Pegasus дава на държавните управления достъп до всички данни, съхранявани на устройствата на следените хора. От компанията от години упорстват, че страните, които лицензират Pegasus, са договорно задължени да употребяват софтуера единствено за битка със " сериозна престъпност и тероризма ".

Разследването Project Pegasus обаче разкри друго. Десетки деятели и дисиденти в Азербайджан, Индия, ОАЕ, Мексико, Унгария и Саудитска Арабия са станали жертва на държавно наблюдаване. Сред следените публицисти са работещи за The Wall Street Journal, Financial Times, CNN, The Economist и други водещи медийни компании.
Българската диря
През 2019 година неправителствената организация за отбрана на цифровите права Access Now праща две писма до дирекция " Международно следена търговия и сигурност " към министерството на стопанската система с копие и до омбудсмана тогава Мая Манолова. В тях се споделя, че българските управляващи са издали на NSO Group експортни разрешителни за експорт от България към други страни. От организацията поучават българското държавно управление да ревизира тези сигнали и да разгласи резултатите от следствието си.

Няколко месеца по-късно Access Now заяви, че са получили формален български отговор, съгласно който страната не е издавала такива лицензи на NSO Group. Това обаче е единствено условно правилно.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР