България и международната общност отбелязват Международния ден на ненасилието -

...
България и международната общност отбелязват Международния ден на ненасилието -
Коментари Харесай

Отбелязваме Международния ден на ненасилието

България и интернационалната общественост означават Международния ден на ненасилието - 2 октомври. На тази дата е роден Махатма Ганди. Страната ни е съавтор на признатата на 15 юни 2007 година резолюция на Общото заседание на Организация на обединените нации, с която 2 октомври се афишира за Международен ден на ненасилието.
С тази самодейност Организация на обединените нации удостоверява смисъла на концепциите на Махатма Ганди в нашата актуалност - за създаване на свят без принуждение, учреден на съгласие и съдействие сред страните и народите.
Махатма Ганди е индийски юрист, политик, пацифист, герой за човешка независимост и нравствен лидер на индийското придвижване за самостоятелност, което довежда през 1947 година до края на английското господство в страната. Наречен е още "баща на нацията ".
Ганди получава интернационална популярност със своята идея за сатяграха ( "държене на истината "), ненасилствени митинги за реализиране на политически цели, която се основава на концепцията за ахимса. Със своя образец въодушевява политически водачи, като Мартин Лутър Кинг, Нелсън Мандела и Аун Сан Су Чи. За него Алберт Айнщайн споделя: "На бъдещите генерации ще бъде мъчно да повярват, че в миналото подобен човек, от плът и кръв, е ходил по земята. "
2 октомври е също Европейски ден на птиците и Световен ден на селскостопанските животни.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР