България и Македония подписаха в Струмица и Платформа за активизиране

...
България и Македония подписаха в Струмица и Платформа за активизиране
Коментари Харесай

България и Македония подписаха Платформа за активизиране на сътрудничеството

България и Македония подписаха в Струмица и Платформа за активизиране на съдействието.

До края на годината Договорът за другарство с Македония може да влезе в действие. Това стана ясно по време на срещата на външния министър Екатерина Захариева с министъра на външните работи на Македония Никола Димитров в Струмица. Двамата първи дипломати ще положат старания парламентите на двете страни допустимо най-бързо да ратифицират контракта. Захариева и Димитров разговаряха в границите на взаимното съвещание на държавните управления.

“Поздравяваме българското държавно управление, че внесе ратификацията на контракта в Народното събрание. Надявам се до края на годината или при започване на идната и ние да го ратифицираме”, сподели Никола Димитров. Той благодари на Захариева и за проведената от нея и шведската външна министърка Марго Валстрьом работна закуска в Брюксел, отдадена на Македония, която се организира преди седмица.

“Много се веселя, че нашите държавни управления се срещат през днешния ден в Струмица, тъй като от 18 години не сме имали междуправителствено съвещание - съобщи министър Захариева. - Аз съм оптимист за европейската интеграция на Балканите след поддръжката от страна на Федерика Могерини и Жан-Клод Юнкер, които показаха района като един от най-важните цели на Европейска комисия.”

Въпреки че договорът за другарство още не е влезнал в действие, България подхваща първи практични ограничения в поддръжка на Република Македония. Българското Министерство на външните работи финансира 6 плана на стойност 380 000 евро. Първият от тях е към този момент факт, доставка на автомобил на хора със специфични потребности.

Другите планове са отдадени на интеграцията на децата аутисти, за саниране на най-голямото учебно заведение в Скопие. Двамата министри разискаха финансирането на кулоар номер 8 и другите планове за съгласуваност в района.

Със среща на четири очи сред министър-председателите Бойко Борисов и Зоран Заев стартира визитата на българска делегация. Срещата се състоя във Водочкия манастир, който министър председателят Заев дефинира като едно от най-красивите места на родния му град Струмица. Преди началото на пленарните диалози министър-председателите Борисов и Заев поставиха венци пред паметника на Борис Трайковски – президент на Република Македония в интервала 1999-2004 година

След съглашението, което подписахме на 1 август, се веселя, че с министрите си през днешния ден сядаме на една маса. За мен тематиката Балкани и приоритет и днешната среща е доказателство за развиването на връзките ни, уточни Бойко Борисов при започване на съвещанието. Темите, които двата кабинета разискват, са свързани с българската поддръжка за европейската интеграция на страните от Западните Балкани, развиването на инфраструктурата и подобряването на свързаността – транспортна, цифрова, телекомуникационна, съответни планове за съдействие в региона на защитата, туризма, кадастъра, съдействието при бедствия.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР