България и Македония драстично подобриха двустранните си отношения през последните

...
България и Македония драстично подобриха двустранните си отношения през последните
Коментари Харесай

Новите отношения с Македония: Успех на родните политици или успех въпреки родните политици

България и Македония фрапантно усъвършенстваха двустранните си връзки през последните месеци, само че е противоречиво до каква степен нашата страна има роля в този развой. Това мнение показаха в студиото на „ Тази сутрин” историкът доктор Спас Ташев и някогашният ни дипломат в Скопие Александър Йорданов.

„ Това усъвършенстване е станало и без значение от нас, артикул е на процесите вътре в Македония, само че България не е взела участие интензивно в тези процеси”, разяснява доктор Ташев, като означи, че би следвало да имаме избрана роля, в случай, че на македонска земя има най-вече хора, които имат родова връзка с България – без значение дали се дефинират с днешна дата като българи, или не.

„ У нас прекомерно доста се поставяше акцентът върху изясняването на историческите въпроси, езиковите въпроси, нация ли са и така нататък Изостанахме в другата си интензивност – да покажем икономическия си капацитет, да сътворяваме бизнеси, работни места за македонски граждани”, разяснява и Йорданов.

Той уточни, че и сега дейната страна е македонската. По думите му Зоран Заев и в Белград е заречен среща във формат „ правителства”, като дори е акцентира, че за македонските жители Сърбия е най-близка културно и връзките с нея се усъвършенстват най-бързо.

--> Ташев беше безапелационен, че нашата страна няма културно наличие в Македония – няма български вестници, книги, радио и телевизия, до момента в който Белград работи доста интензивно в тази посока. „ Ако гледате една македонска телевизия, няма да имате възприятието, че Югославия се е разпаднала”, съобщи той.

Александър Йорданов уточни, че е имало интервал, в който български вестници са се доставяли, само че нашата страна в един миг е решила да не дава пари за това.

„ Не би трябвало да бъдем безспорни оптимисти – против нас десетилетия се е водила една хибридна война”, означи той.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР