България и Китай трябва да издигнат на ново ниво двустранните

...
България и Китай трябва да издигнат на ново ниво двустранните
Коментари Харесай

Румен Радев настоява за пряка въздушна линия София-Пекин пред китайския премиер

България и Китай би трябвало да повдигнат на ново равнище двустранните политически връзки , което да внесе подтик и да разкрие нови вероятности пред партньорството в стопанската система, вложенията и други сфери от съвместен интерес. Това беше общата позиция на президента Румен Радев и министър-председателя на Китай Ли Къцян, които организираха среща в град Далиен.

Румен Радев показа на министър-председателя на Китай предложение за главните насоки за развиване на българо-китайските връзки. В предлагането се включват 9 предпочитани области, в които България и Китай имат огромен капацитет да осъществят взаимноизгодни планове: транспортна инфраструктура, финансово-инвестиционната активност и финансови технологии, IT бранш и започващи компании, научно-изследователска и развойна активност и нововъведения, разкриване на директна авиолиния сред Пекин и София, туризъм, селско стопанство, стабилно развиване и градско обмисляне и енергетика.

Президентът е безапелационен, че България към момента е бяло леке на картата на китайските вложения и това би трябвало да се промени уверено.

Радев открои основаването на директна въздушна линия София-Пекин, както и откриването на клон на китайска банка в България , като основни предпоставки за ускореното развиване на двустранните връзки и до доста по-добри условия за реализация на останалите планове във всички области.

Държавният глава акцентира, че облекчаването на капиталовия, финансов и търговски продан сред България и Китай е в интерес както на двете страни, по този начин и на нашия район.

Китайският министър председател оцени високо концепцията на българския президент за разкриване у нас на Център за световно партньорство в границите на самодейността " 17+1 ", който да способства за изследването на правната рамка на Европейски Съюз и реализирането на перспективни капиталови планове. За нейната реализация към този момент работят държавните управления на двете страни.

На срещата президентът означи и опцията за построяването на българо-китайски център за научни проучвания и нововъведения в София.

" Такива проучвания и нововъведения към този момент са залог да имаме конкурентоспособна стопанска система и тя да се развива тъкмо в региона на високите технологии и производствата с добавена стойност ", акцентира Румен Радев. Държавният глава уточни като образец партньорството сред българска софтуерна компания и най-големия китайски туристически оператор и прикани за мултиплицирането на този триумф.

Сред акцентите на срещата сред Радев и Ли Къцян бяха още партньорство в енергетиката, както и увеличението на износа на млечни артикули и храни от България за Китай.

Държавният глава изрази вяра за запазване на капацитета на свободната търговия и изрази мнение, че всички противоречиви въпроси в границите на Световната комерсиална организация следва да се вземат решение в дух на градивен разговор и на основата на многостранни договаряния.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР