България и Италия споделят приятелство, което се доказа в условията

...
България и Италия споделят приятелство, което се доказа в условията
Коментари Харесай

Луиджи Ди Майо: По време на пандемията видяхме кои са наши приятели

" България и Италия споделят другарство, което се потвърди в изискванията на рецесия и битката с разпространяването на ковид в Европа ". Това съобщи президентът Румен Радев на среща през днешния ден на „ Дондуков “ 2 с министъра на външните работи и интернационалното съдействие на Италианската република Луиджи Ди Майо . Това оповестиха от пресслужбата на президенството.

„ Всички видяхме по какъв начин италианският народ и институции бяха изправени пред невиждани провокации и демонстрираха по какъв начин би трябвало да се консолидират напъните в обществото за превъзмогване на рецесията “, уточни президентът.

„ По време на тази на пандемия имахме опция да забележим кои в действителност са наши другари и преди всичко измежду тях бих поставил България и българския народ “, означи Луиджи Ди Майо.
 
 пресцентър, Президенството

Двустранното съдействие сред България и Италия в стопанската система, енергетиката, туризма и образованието, бяха във фокуса на срещата . Президентът Радев още веднъж прикани за отмерено систематизиране на научната и просветителната инфраструктура в Европейския съюз, като най-сигурна гаранция за стабилно доближаване в Европа. По думите на президента без вложения в човешкия капитал, усвояването на европейските фондове не може да има дълготраен резултат. Страната ни чака дейна помощ и от страна на Европейската комисия за основаването на Международен институт за устойчиви технологии в Югоизточна Европа.

Пандемията от ковид дава опция на Европейски Съюз да форсира процесите на развиване в Общността, свързани с повече вложения в образованието на младежите, беше позицията на Румен Радев и Луиджи Ди Майо. Италианският външен министър открои и ролята на новосъздадения фонд „ Next Generation EU ” и обърна внимание на нуждата от взаимност към най-пострадалите от пандемията страни.

Обща бе и позицията, че интензивният продан в стопанската система и вложенията предизвиква двустранното партньорство и в доста други области. Италианският бизнес демонстрира все по-голям интерес към България и опцията да осъществя общи планове с български сътрудници, съобщи Луиджи Ди Майо.

Моделът на Италия за сполучлива битка с корупцията по високите етажи на властта може да бъде употребен като образец в Европа, акцентира Румен Радев. Луиджи Ди Майо съобщи от своя страна, че антикорупционния закон в Италия отразява 30-годишния опит на страната в битката с корупцията и се базира на експертизата на съдии и полицейски чиновници.

Президентът изрази признателността си за поредната поддръжка на Италия за присъединявана на България към Организацията за икономическото съдействие и развиване, както и за задълбочаване на процеса на европейска интеграция.

Радев съобщи посредством Луиджи Ди Майо свое персонално обръщение към своя сътрудник президента на Италианската република Серджо Матарела, означават още от кабинета на президенството.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР