България и Италия ще работят за засилване на музейния обмен.

...
България и Италия ще работят за засилване на музейния обмен.
Коментари Харесай

България и Италия ще работят за засилване на музейния обмен

България и Италия ще работят за усилване на музейния продан. Конкретни проекти за замяна на изложения, които да показват богатото историческо и културно завещание на двете страни, разискаха министрите на културата на България Боил Банов и на Италия Алберто Бонисоли по време на работна среща в Рим.

Експозициите на български културни полезности ще станат вероятни в съдействие с някои от най-големите италиански музеи, сред които изложба „ Уфици " във Флоренция, Национален археологически музей в Неапол, изложба „ Боргезе ", Национален музей на Рим и други. За реализацията на контрактуваните събития ще бъдат извършени спомагателни диалози и направени съответни съглашения. В осъществяване на политиката на Министерството за разпространение на българското културно-историческо завещание зад граница, сходни изложения бяха проведени в редица международни музеи.

Министрите на двете страни показаха взаимна подготвеност за по-нататъшно развиване на двустранните връзки във всички сфери на културата. По време на диалога те потвърдиха желанието и на двете министерства да се завърши протокола сред държавните управления на Република България и Италианската Република за даване на пространства за потребностите на културните институти зад граница.

Министърът на културата Боил Банов е на двудневно работно посещаване в Рим, където през днешния ден следва и среща с генералния секретар на Международния институт за унифициране на частното право (УНИДРОА) проф. Игнацио Тирадо. На нея ще бъде доказано желанието на България да стане страна по Конвенцията на Международния институт по отношение на връщането на откраднати или нелегално изнесени културни полезности и ще бъде разисквано бъдещото съдействие с организацията.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР