България и Хърватия все още имат работа по стабилизирането на

...
България и Хърватия все още имат работа по стабилизирането на
Коментари Харесай

ЕЦБ: България и Хърватия имат още работа, преди да се присъединят към еврото

България и Хърватия към момента имат работа по стабилизирането на стопанските системи си и подобряването на техните институции , преди да се причислят към еврото, съобщи членът на борда на Европейската централна банка Фабио Панета.
Реформите, подхванати от двете страни, няма да поправят всички несъответствия и уязвимости, пред които са изправени, и е нужен по-голям прогрес за възстановяване на ръководството, тяхната правна рамка и цялостното качество на институциите , сподели в тирада Панета, представен от Reuters.
Двете страни бяха признати в петък в механизма ERM II, чакалнята за влизане в Еврозоната, и могат да се причислят към валутния съюз през 2023 година.
Официално: България влезе в чакалнята на Еврозоната
По-рано заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис съобщи: " Това, което е значимо в този момент е, че до момента в който е в ERM II България би трябвало да извърши критериите от Маастрихт , свързани с бюджетния недостиг и дълга. По отношение на фискалните критерии страната към този момент е постигнала прогрес, само че би трябвало да бъдат изпълнени критериите, свързани с инфлацията и в дълготраен проект критериите, свързани с лихвите. България би трябвало да покрие и законодателните критерии и по-специално независимостта на централната банка би трябвало да е изцяло в синхрон с условията на еврозоната. Във всеки случай страната би трябвало да бъде най-малко две години в чакалнята на еврозоната, преди да стартира оценката на осъществяването на маастрихстките критерии ", акцентира Домбровскис.
Мнения от България:
Влизането в ERM II e и икономическа, и политическа оценка за държавното управление и за страната ни, само че напрежението сега би трябвало да откри своето решение и не може да бъде заметено под килима. Мнението е на Любомир Дацов, някогашен заместник-министър на финансите. Според Дацов е належащо „ да бъдат взети някои уроци и да бъде поправена част от политиката “.
Това държавно управление не може да създаде положителни вести, тъй като към тях постоянно има кавги, а към този момент и митинги. Друг е въпросът дали влизането в чакалнята на еврозоната е добра вест. Това пък беше коментара на някогашният финансов министър Петър Чобанов. По думите му гуверньорът на централната банка и финансовият министър са положили доста старания това да стане факт. Но: „ В момента желаеме да влезем в една еврозона, която е раздирана от спорове и самият еврокомисар по икономическите въпроси Паоло Джентилони споделя, че е застрашена от разпад “, изясни Чобанов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР