България и Хърватия вече са част от валутния механизъм ERM

...
България и Хърватия вече са част от валутния механизъм ERM
Коментари Харесай

България приета в чакалнята на еврото

България и Хърватия към този момент са част от валутния механизъм ERM 2 с решение на ЕЦБ и финансовите министри от еврогрупата. " По искане на българските управляващи финансовите министри на държавите-членки от Еврозоната, президентът на Европейската централна банка и финансовите министри и шефовете на централните банки на Дания и България взеха решение единомислещо да включат българския лев във Валутен механизъм II (ВМ II). В процеса на взимане на това решение бе включена Европейската комисия и бяха извършени съвещания с Икономическия и финансов комитет. Централният курс на българския лев е закрепен на 1 евро = 1.95583 лв.. Около този централен курс на лв. ще бъде поддържан общоприетият диапазон от плюс или минус 15 % ", гласи оповестеното довечера публично известие за решението.

Ето какво още гласи то:

" След деликатна оценка на адекватността и устойчивостта на валутния ръб в България, бе признато, че България се причислява към валутния механизъм със съществуващия си режим на валутен ръб, като едностранен ангажимент и без спомагателни условия към ЕЦБ.

Споразумението за присъединяване на лв. във ВМ II се основава, наред с друго, върху уговорката на България да се причисли по едно и също време към Банковия съюз и ВМ II и на осъществяването от българските управляващи на ограниченията, разказани в писмото за планове от 29 юни 2018 година, които са от голяма важност за гладкото присъединение и присъединяване във ВМ II. Тези ограничения са в следните шест области на политики: банков контрол, макропруденциалната рамка, надзора над небанковия финансов бранш, рамката за попречване на пране на пари, рамката за неплатежоспособност и ръководството на държавните предприятия. Страните, участващи в процеса по ВМ II, приветстват позитивната оценка за осъществяването на тези задължения, дадена от Европейската централна банка и Европейската комисия. Европейската централна банка също през днешния ден оповести установяването на тясно съдействие с Българската национална банка1.

 

Споразумението за присъединяване на българския лев във ВМ II е съпроводено от корав ангажимент на българските управляващи да организират благоразумни стопански политики за опазване на икономическата и финансовата непоклатимост и реализиране на висока степен на устойчива икономическа конвергенция. Българските управляващи поеха ангажимент да подхващат съответни ограничения, свързани с политики в региона на небанковия финансов бранш, държавните предприятия, рамката за неплатежоспособност и рамката за попречване на пране на пари. България също ще продължи да прави всеобхватните промени в правосъдната система и в политиката за битка с корупцията и проведената престъпност в България, предвид на тяхната значимост за стабилността и доверието към финансовата система. Властите дружно със съответните органи на Европейския съюз посредством подобаващи принадлежности ще следят от близко развиването на макроикономическата политика и реализирането на тези ограничения. Задължителните точки на намеса във валутния механизъм ще бъдат оповестени от ЕЦБ и Българската национална банка преди отварянето на валутните пазари на 13 юли. "
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР