България и Хърватия може да се присъединят към валутно-курсовия механизъм

...
България и Хърватия може да се присъединят към валутно-курсовия механизъм
Коментари Харесай

ЕЦБ дава положителен знак за влизане на България и Хърватия в чакалнята на Еврозоната

България и Хърватия може да се причислят към валутно-курсовия механизъм ERM II, прочут като чакалнята на Еврозоната, тази година. Това съобщи членът на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка Фабио Панета в изявление за френския вестник „ Монд “, представен от Блумбърг.

Панета похвали старания на двете страни за приемане на еврото съобщи, че процесът на разширение на Еврозоната върви по проект макар икономическите вреди, нанесени от пандемията от COVID-19. Икономиките на България и Хърватия са мощно подвластни от туристическия бранш, акцентира Блумбърг.

„ България и Хърватия започнаха смели ограничения за покриване на критериите за конвергенция(сближаване). Ако процесът бъде приключен сполучливо, те могат да се причислят към ERM II до края на годината “, разяснява той.

„ Като се има поради, че страните прекарват минимум две години в чакалнята, с цел да потвърдят, че валути им са постоянни, първият вероятен прозорец за присъединение на Хърватия и България към Еврозоната ще бъде 2023 година, в случай че всички върви по проект “, добави Панета.

България и Хърватия са единствените страни от Европейски Съюз, които интензивно се стремят към приемане на еврото. Този месец Хърватия преодоля една от пречките по пътя си към участието, откакто ЕЦБ заяви, че петте й най-големи банки не са изправени пред дефицит на капитал.

Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович съобщи предишния месец, че чака страната да прекара две години и половина в чакалнята, преди да одобри единната валута. България се надява да се причисли към механизма дружно с Хърватия през юли.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР