България и Хърватия бяха приети във валутния механизъм ERM II,

...
България и Хърватия бяха приети във валутния механизъм ERM II,
Коментари Харесай

България е приета в чакалнята на еврозоната

България и Хърватия бяха признати във валутния механизъм ERM II, който e предходник на приемането на двете страни в еврозоната и еврото, се споделя в известие на Европейската централна банка.
Този ход проправя пътя за първото разширение на еврозоната след 2015 година, когато Литва се причисли към валутния блок като 19-и негов член.

Централният курс на българския лев в така наречен " чакалня на еврозоната " е избран на 1,95583 по отношение на еврото (колкото е закрепения курс на БНБ), до момента в който централният курс на хърватската куна е избран на 7,53450, гласи известието на ЕЦБ.

Европейската комисия приветства решението за включването на българския лев и хърватската куна в механизма ERM II, както и решението на Съвета на гуверньорите на Европейската централна банка за по-близко съдействие с двете страни, което бележи влизането им в банковия съюз.

" Сега двете страни би трябвало да вземат участие в механизма без съществено напрежение и най-много без да девалвират главния курс на своята валута по отношение на еврото по лична самодейност, най-малко две години преди да могат да се причислят към еврото. Комисията ще продължи да предизвиква и поддържа напъните на българските и хърватски управляващи да завършат процеса по присъединение към еврозоната, се споделя в изказването на Комисията ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР