България и Гърция променят енергийната карта на Балканите и Централна

...
България и Гърция променят енергийната карта на Балканите и Централна
Коментари Харесай

Радев: България и Гърция променят енергийната карта

България и Гърция трансформират енергийната карта на Балканите и Централна Европа. Това съобщи президентът Румен Радев на взаимната си конференция с гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис, съобщи БГНЕС.

Президентът Радев е на посещаване в гръцката столица Атина, където се срещна с гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис. В рамките на визитата енергийните министри на двете страни подписаха две двустранни съглашения сред България и Гърция за съдействие в изследването на опцията за създаване на петролопровод от Александруполис до Бургас, както и за съдействие по въпросите на гарантирането на газовите доставки и съхраняването на природен газ.

„ България и Гърция се утвърдиха като стратегическа ос на непоклатимост като това към този момент трансформира енергийната карта в Югоизточна Европа и Централна Европа. Днес подписваме две значими съглашения, които са продължение на напъните ни в тази посока “, съобщи президентът Радев.

Държавният глава добави, че България е подготвена да сътрудничи на Гърция по плана за транспорт на зелена сила от Северна Африка и Близкия изток към Европа.

„ С президента на България подписахме две съглашения, които укрепяват енергийното съдействие. Те са още една стъпка към стратегическата цел за европейска автономност. Тяхното значение надвишава границите на двете страни и се трансформира в политическо събитие, което визира целия континент “, съобщи на собствен ред гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис на взаимна конференция с българския държавен глава Румен Радев.

Мицотакис акцентира, че това събитие идва в геополитическа обстановка, която се е основала след една година, в която „ съветският ревизионизъм се спъва в смелата отбрана на украинския народ и продължава да основава стопански проблем като трансформира енергийните доставки в инструмент за изнудване “.

Според него единственият отговор е „ да се откажем от съветското гориво като диверсифицираме както енергийните източници, по този начин и енергийните направления “. Той напомни, че Гърция и България от 3 години предизвикват това съдействие. Това се задълбочава с подписаните през днешния ден документи. „ Българските компании ще могат да се възползват от терминала за ВПГ в Ревитуса. Двете страни ще разполагат с обезпечени запаси при положение на нужда. Двете ни страни се трансформират в кръстопът за транспорт на газ освен за балканските страни, само че и за останалата част на Европа “, сподели Мицотакис.

Гръцкият министър председател съобщи, че построяването на оборудванията за полутечен газ в Александруполис към този момент са на краен стадий. Предстои построяването и на електроцентрала.

Той означи, че съдействието ни ще продължи и в бъдеще. „ Гърция и България може да сме енергийни снабдители на целия континент и това е доста значимо във времената, в които сме “, сподели още Мицотакис. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР