България и Гърция подписват междуправителствено споразумение по проекта за изграждането

...
България и Гърция подписват междуправителствено споразумение по проекта за изграждането
Коментари Харесай

България и Гърция подписват споразумение за газовата връзка

България и Гърция подписват междуправителствено съглашение по плана за построяването на газовата връзка сред двете страни, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Договорът планува изискванията по основни задължения, свързани с: установяването на данъчен режим, контракт за заем сред Европейската капиталова банка и Български енергиен холдинг, транспорт на газ с “Булгаргаз ”, ДЕПА, Едисон и други.

Междусистемната газова връзка (IGB) е предпочитан план освен за двете страни, а и за Европейския съюз. Реализацията е от основно значение за диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ в района.

Изграждането на тръбата се осъществя от смесеното капиталово сдружение „ АЙ СИ ДЖИ БИ ”, записано в България през 2011 година с акционери Български енергиен холдинг (50%) и IGI Poseidon (50%). Съакционерът IGI Poseidon – сдружение, записано в Гърция, с акционери гръцката обществена газова корпорация DEPA S.A. (50%) и италианската енергийна група Edison SpA (50%).

Газопроводът ще свърже гръцката национална газопреносна система в региона на гр. Комотини с българската национална газопреносна система в региона на гр. Стара Загора. Планира се общата дължина на газопровода да е 182 км и планов потенциал до 3 милиарда куб. м. годишно в посока Гърция-България. В взаимозависимост от пазарния интерес към прилагане на по-голям потенциал и опциите на прилежащите газопреносни системи, потенциалът е планиран да се усили до 5 млрд.куб.м. годишно.

Началото на плана стартира с подписването на междуправителствен контракт през 2009 година Той е разгласен за план от национално значение. Финансиране от 149 млн. евро е обезпечено от българска страна с поддръжката на Европейската комисия. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР