България и Египет са в близост до регион, обхванат от

...
България и Египет са в близост до регион, обхванат от
Коментари Харесай

Египетският президент ни обеща, че страната му ще спира нелегалните миграционни потоци към Европа

България и Египет са наоколо до район, обзет от продължителна рецесия, и са естествени съдружници в напъните си за подсилване на стабилността в Близкия Изток и в битката с проведената престъпност, незаконната миграция, радикализацията и тероризма.

Това е позицията, към която се сплотиха президентите Румен Радев и Абдел Фатах ас-Сиси. Двамата се срещнаха през днешния ден в Кайро.

Българският държавен глава е на публично посещаване в Арабска република Египет по покана на своя сътрудник Абдел Фатах ас-Сиси.

Като една от най-близките страни от Европейски Съюз до Египет, България ще продължи да работи гласът на страните от района и на Египет да бъде чут по-силно в Европа, тъй като от обстановката в Близкия изток и Северна Африка зависи стабилността и сигурността на самия Европейски съюз, акцентира Румен Радев.

Българският президент оцени високо приноса на Египет за разширение на разговора сред страните от Африканския съюз и Лигата на арабските страни с Европейския съюз, в това число и за справяне с общите провокации:

„ Противодействието на тероризма, на трафика на хора и незаконната миграция не са по силите на която и да е страна и изискват обединените старания на всички наранени страни “

Абдел Фатах ас-Сиси съобщи, че Египет ще продължи да предотвратява трафика на хора и добави, че през последните месеци дейно са пресечени всички незаконни миграционни потоци към Европа от територията на страната.

На срещата е изразен съвместен интерес към задълбочаване на двустранното съдействието в защитата, сигурността и в региона на военното образование. 

Двустранният стокооборот сред България и Египет доближава 1 милиарда щатски $ годишно.

На срещата е разисквано по-активното взаимоотношение в границите на смесената комисия за съдействие, както и основаването на Българо-египетски бизнес съвет, който да поддържа деловите среди за реализацията на планове от общ интерес.

По-активното партньорство в региона на въздушния и на морския превоз също е инвестиция в разширението на връзките сред бизнеса и за насърчаването на културния продан и туризма, уточни още българският президент.

„ Специално в областта на туризма и България, и Египет има доста какво да предложат, само че и доста какво да научат един от различен “, съобщи Румен Радев и предложения Абдел Фатах ас-Сиси да посети страната ни.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР