България и Чешката република ще задълбочат сътрудничеството си за отстояване

...
България и Чешката република ще задълбочат сътрудничеството си за отстояване
Коментари Харесай

България и Чешката република ще задълбочат сътрудничеството си за отстояване на общи позиции в Европейския съюз

България и Чешката република ще задълбочат съдействието си за отстояване на общи позиции по значими за двете страни тематики от дневния ред на Европейския съюз.

Това стана ясно по време на срещата на президента Румен Радев с министъра на външните работи на Чешката република Томаш Петричек, който е на посещаване в София.

Сближаването на Източна и Западна Европа, превъзмогването на двойните стандарти в Европейски Съюз и дейното присъединяване на всички страни при вземането на решенията за бъдещето на Европа са от основно значение и за България, и за Чешката република.



Румен Радев и Томаш Петричек бяха единомислещи, че двете страни имат доста положително партньорство в Обединена Европа, както и отлични двустранни връзки, основани на мощни исторически и културни връзки.

Политическият разговор на най-високо политическо ниво е от основно значение и ще бъде удължен с идното посещаване на чешкия президент Милош Земан в България по покана на президента Румен Радев.

Визитата е планувана за 2020 година, когато България и Чешката република ще отбележат 100 години от определяне на дипломатически връзки.

По време на срещата президентът Радев получи увещание за поддръжката на Чешката република за напъните на България за реализиране на пълноценна европейска интеграция - приемане на страната ни в Шенген, в Организация за икономическо съдействие и развиване, както и за отпадане на Механизма за съдействие и инспекция.

Българският президент и чешкият външен министър бяха единомислещи, че европейската вероятност за страните от Западните Балкани е от извънредно значение за стабилността и сигурността в района.

Важно е Албания и Република Северна Македония да стартират договаряния за присъединение, което ще насърчи двете страни да изпълнят критериите за участие в Европейски Съюз, да подхващат промени и да реализират съдбоносен прогрес в процеса на създаване на добросъседски връзки, съобщи Румен Радев.

Президентът Радев и министър Петричек разискаха и опциите за усилване на икономическите контакти и комерсиалното съдействие сред България и Чешката република.

За последните 10 години комерсиалният стокообмен се е нараснал четири пъти и за 2018 година е близо 1,4 милиарда евро.

Бяха маркирани опциите за взаимни планове в региона на автомобилостроенето и отбранителната промишленост, както и за усилване на партньорствата в областта на осведомителните и информационни технологии, производството на храни.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР